"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В період очікування девальвації в Україні почався споживчий бум

Вівторок, 18 жовтня 2011, 09:27

За відсутності валютних позик і високих ризиків кредитування підприємств банки почали активними темпами видавати роздрібні позики в національній валюті - з початку 2011 року портфель кредитів фізичних осіб зріс уже на 25%.

При цьому банки роблять ставку на споживче кредитування, не побоюючись появи прострочених боргів - ці ризики закладаються в ціну позик.

На думку експертів, найактивніше будуть видаватися кеш-кредити, пише "Комерсант-Україна".

Ріст саме споживчого кредитування обумовлений як високими ризиками іпотечного кредитування, так і відсутністю довгострокових ресурсів на внутрішньому ринку за прийнятними цінами.

Реклама:

Тому портфель іпотеки в гривні з січня по серпень 2011 року зріс лише на 13,3% - до 11,150 мільярда гривень.

Виходячи з даних НБУ за 8 місяців 2011 року, обсяг споживчих кредитів до початку осені виріс на 11,33 мільярда гривень, або на 21,6%.

У цілому громадяни України повинні повернути банкам за товари і автомобілі, куплені за позикові кошти, 63,81 мільярда гривень, або близько 85% своєї кредиторської заборгованості в національній валюті.

Експерти пояснюють масове повернення банків в роздрібний сегмент тим, що на тлі загальної невизначеності сегмент дрібного роздробу виявився найменш ризиковим.

"Криза показала, що найбільші ризики полягали в корпоративних кредитах інсайдерам, а після девальвації гривні - в іпотеці. У банків сформувалася ліквідність, яку потрібно було вкладати. У корпоративне кредитування - складно, так як немає нормальних позичальників, в іпотеку - ризиковано", - говорить голова правління "Платинум Банку" Грег Краснов.

"Найбільшою популярністю користуються кредитні картки і кеш-кредити, які люди беруть в основному на ремонт житла, весілля, подорожі та освіту", - відзначає банкір.

Ризики неповернень компенсуються високою вартістю роздрібних позик.

"В іпотеці дуже жорсткі умови, і практично немає відповідних клієнтів. А ставки по кеш-кредитам настільки високі, що перекривають ризики неповернень. В іпотеці такого немає", - відзначає економіст ІК BG Capital Віталій Ваврищук.

За даними компанії "Простобанк консалтинг", середні ставки за кредитами на покупку товарів становлять 66,34%, готівкою - 50,42%, під заставу іпотеки -20,3%, на придбання автомобілів - 15,76%.

"Очікування девальвації гривні можуть підігріти бажання населення кредитуватися в національній валюті", - резюмує Ваврищук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!