Криза Європи "вдарила" по ВВП Китаю

Вівторок, 18 жовтня 2011, 09:18

Економіка Китаю у третьому кварталі показала самі низькі темпи збільшення за два роки, так як країна, яка перетворилася в умовах кризи у світовій двигун зростання, знаходиться в напруженій боротьбі з інфляцією, а рівень глобального попиту знижується.

ВВП Китаю виріс на 9,1 відсотка в третьому кварталі в порівнянні з аналогічним періодом 2010 року після збільшення на 9,5 відсотка в другому кварталі 2011 року, при тому що аналітики прогнозували значення в 9,2 відсотка.

Ці цифри показують, що Китай не ізольований від наслідків боргової кризи свого найбільшого торгового партнера - Європи, передає Reuters.

У той же час, настільки помірне ослаблення зростання не означає, що курс монетарної політики буде обов'язково змінений, вважає Конні Цзи, економіст в Consultancy Forecast в Сінгапурі.

Реклама:

"Враховуючи, що Китаю слід було діяти більш агресивно щодо політики процентних ставок на початку року і що інфляція як і раніше є для країни проблемою, за відсутності сценарію жорсткої посадки економіки ми не бачимо можливості для зниження процентних ставок у найближчому майбутньому", - сказав Цзи.

Інвестиції в основний капітал, головний драйвер нестримного економічного зростання Китаю, як і раніше ростуть стійкими темпами, збільшившись на 24,9 відсотка за період з січня по вересень, що трохи вище прогнозів на рівні 24,8 відсотка.

У той же час, торговельні дані минулого тижня показали, що зростання китайського експорту в Європу скоротилося більш ніж удвічі з серпня, а експорт в цілому досяг семимісячного мінімуму в річному численні.

Інфляція в Китаї хоча і знизилася до 6,1 відсотка у вересні, все одно залишається не так далеко від трирічного максимуму в 6,5 відсотка в липні і як і раніше значно вище від цільового рівня, встановленого Пекіном на позначці 4 відсотки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: