Азаров вирішує, кому здати інформацію про усіх власників

Понеділок, 17 жовтня 2011, 10:37

ДКЦПФР підготувала та внесла на погодження Кабінету міністрів проект закону "Про систему депозитарного обліку цінних паперів".

У комісії переконують, що законопроект внесено з метою виконання Національного плану дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки президента.

"Серед основних завдань, які покликаний вирішити закон, - створення централізованої депозитарної системи, уніфікація принципів та порядку здійснення діяльності учасниками депозитарної системи та взаємодії між ними", - йдеться в повідомленні.

За словами глави комісії Тевелєва, документ усуває існуючі недоліки в системі обліку прав власності на цінні папери, вводить чіткі і прозорі механізми здійснення розрахунків по операціях з цінними паперами, вирішує коло корпоративних конфліктів, пов'язаних з веденням реєстру власників іменних цінних паперів.

Реклама:

Також проект закону встановлює виняткові повноваження Центрального депозитарію, передбачає порядок складання реєстру власників іменних цінних паперів, усуваючи проблему чинної редакції закону "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" щодо можливості існування "подвійного реєстру".

Крім того, документ передбачає встановлення правових основ здійснення клірингової діяльності, описує вимоги до клірингових установ, правила клірингу та механізми зниження ризиків невиконання або несвоєчасного виконання зобов'язань, що виникли за договорами, укладеними на фондовій біржі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!