Прокуратура через Тимошенко забула про Бакая - ЗМІ

Понеділок, 17 жовтня 2011, 10:21

Прокуратура Києва не подавала касацію на рішення Апеляційного суду Києва від 14 квітня 2010 року, який визнав правомірним закриття кримінальної справи проти Ігоря Бакая, колишнього керівника Державного управління справами при президенті.

Про це "Делу" в офіційному листі повідомив старший помічник прокурора Києва з питань забезпечення доступу до публічної інформації - відповідь отримано 10 жовтня 2011 року.

Таким чином, вже півтора року правоохоронний орган, який звинувачував екс-чиновника у зловживанні службовим становищем і в перевищенні службових повноважень - ч.2 ст. 364, а також ч.3 ст.365 Кримінального кодексу України, за яким кваліфікують звинувачення на адресу Юлії Тимошенко, тримає паузу в гучній справі.

Нагадаємо, в 2005 році Генеральна прокуратура порушила кілька кримінальних справ проти Бакая.

Реклама:

У правоохоронному органі його звинувачували у відчуженні державного майна, незаконному формуванні джерел фінансування Держуправсправами і надання житла співробітникам ДУСі, порушенні законодавства про бюджетну систему, службової недбалості, заволодінні чужим майном.

Зокрема мова йшла про відчуження майнових комплексів готелів "Дніпро" та "Україна", нерухомого майна Національного комплексу "Експоцентр Україна".

Крім того, Бакая та інших службових осіб ДУСі підозрювали в тому, що вони безоплатно використовували авіаційну техніку авіапідприємства "Україна", підпорядкованого Державному управлінню справами - протягом 2003-2004 років за розпорядженням посадових осіб ДУС було незаконно виконано 68 комерційних рейсів на літаках і вертольотах державного авіапідприємства на суму понад 1 мільйон гривень.

Були й менш серйозні звинувачення, як наприклад, в тому, що в 2003-2004 роки Бакай видав розпорядження про виділення квартир своїм заступникам з перевищенням житлових норм.

Однак 23 березня 2010 року, відразу після того як до керівництва державою прийшла нова влада, Печерський суд Києва закрив всі кримінальні справи щодо колишнього керівника Державного управління справами.

Одночасно суд зняв арешт з рухомого і нерухомого майна, грошових коштів, цінних паперів, часток власності в підприємствах, що належать Бакаю, його дружині і тестю - Наталії Бакай і Василю Козицькому.

Міжнародний розшук Бакая також за постановою суду був припинений.

Прокуратура подала апеляцію на це рішення, проте 14 квітня 2010 року Апеляційний суд Києва визнав законність закриття всіх справ.

З тих пір справа Бакая залишається без руху. У прокуратурі Києва відмовилися надати інформацію про причини, за якими правоохоронний орган не оскаржив рішення Апеляційного суду.

Глава парламентського комітету із законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець у 2005 році обіймав посаду начальника Головного управління нагляду за додержанням законів органами податкової служби та на транспорті Генеральної прокуратури України і входив до числа співробітників ГПУ, які займалися розслідуванням незаконної діяльності ДУСі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: