"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія може виручити українських зернотрейдерів

Понеділок, 17 жовтня 2011, 09:20

Росія має намір обмежити експорт зернових у 2011-12 маркетинговому році, якщо він перевищить 24 мільйони тонн.

Про це повідомила міністр сільського господарства РФ Олена Скринник, передає “Комерсант-Україна”.

За її словами, важливо не допустити вивозу більше 23-24 мільйон тонн зерна в 2011-2012 маркетинговому році, так як це загрожує продовольчій безпеці країни.

До 1 листопада 2011 року уряд Росії може прийняти порядок введення митних зборів, які будуть введені, якщо експорт перевищить допустимий обсяг.

Реклама:

Росія очікує в поточному маркетинговому році врожай у розмірі 90-92 мільйонів тонн зернових, що на 50% більше, ніж попереднього року, внутрішнє споживання становитиме близько 72 мільйонів тонн.

Після скасування з 1 липня 2011 року заборони на експорт, що діяв з 2010 року, зернотрейдери до 1 жовтня 2011 вивезли 10,7 мільйона тонн зерна. При збереженні таких темпів до кінця 2011 року експорт, за оцінками Мінсільгоспу, становитиме 18-19 мільйонів тонн.

Про можливість введення мит вже заявляв віце-прем'єр РФ Віктор Зубков. Тоді ринок бурхливо відреагував підвищенням: у вівторок, 11 жовтня, в ході торгів на Чиказькій біржі ф'ючерси на пшеницю підвищувалися на 8,8%.

"Велика частина продовольчої пшениці з Росії вже вивезена, залишився фураж", - пояснює цю корекцію директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка.

На думку президента Міжнародної асоціації торгівлі зерном і кормами (GAFTA) Олексія Гаврилова, російські зернотрейдери досягнуть граничного обсягу експорту в лютому 2012 року. Тоді в разі введення Росією загороджувальних експортних мит світові ціни на зернові можуть зрости на 5-6%.

Можливий вихід Росії зі світового ринку зерна допоможе Україні збільшити експорт ще на 2-3 мільйони тонн, вважають експерти.

На думку гендиректора зернотрейдерської компанії "Волари" Юрія Гордійчука, цього недостатньо для відновлення після дії мит.

"Найкращий час для експорту ми вже втратили. Зараз обсяги угод знижуються", - говорить він.

"Якщо експортні обмеження вступлять в Росії тільки в лютому 2012 року, то за чотири місяці, що залишилися до початку наступного маркетингового року  багато продати не вдасться - всі зазвичай чекають нового врожаю", - додає Гаврилов.

Для того щоб замістити Росію на зовнішніх ринках, українським зернотрейдерам доведеться працювати з Єгиптом - основним покупцем російського зерна, зазначає Наливка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!