Ахметов будував імперію тихо і за однією схемою - Forbes

Неділя, 16 жовтня 2011, 17:09

З моменту створення СКМ в 2000 році компанія Ріната Ахметова стала найбільшою в Україні і третьою в серед Центральної та Східної Європи.

В неї так чи інакше ввійшло сто компаній. При цьому виробничі компанії, які на початку 2000-х становили основу майбутньої імперії Ахметова змінили своїх власників без будь-яких публічних виявів спротиву з боку власників.

Про це йдеться в статті Бориса Давиденко в "Forbes-Україна", передають "Наші Гроші".

Перехід підприємств під контроль СКМ майже завжди проходив за однаковою схемою.

Реклама:

Спочатку СКМ з’являлось в реєстрі як власник 20-30% акцій, потім збори акціонерів вводили в наглядову раду когось з співробітників СКМ, а згодом Антимонопольний комітет видавав СКМ дозвіл на консолідацію контрольного пакету.

Одним з перших на початку 2002 року у власності управляючої компанії Ахметова опинився Авдіївський коксовім, який до цього знаходився під контролем групи АРС.

За словами самого Ахметова, свої перші великі гроші він заробив, коли торгував вугіллям в АРС.

"Продаж активів СКМ був плановий. Ніяких конфліктів не було", - каже гендиректор АРС Ігор Гуменюк.

Потім СКМ увійшла на "Азовсталь" і Харцизький трубний завод, як належали ІСД Віталія Гайдука і Сергія Тарути.

"Передача "Азовсталі" проходила спокійно, прийшли люди з СКМ, подякували за роботу і сказали, що тепер управляти заводом будуть вони", – розповів один з екс-керівників ІСД Олександр Пилипенко.

Так само тихо СКМ отримало контроль над заводами, які відносились до компаній "Данко" і "Емброл".

Ледь не єдиний публічний конфлікт був пов’язаний з боротьбою за контроль над 25% акцій Центрального ГЗК, який російський бізнесмен Лев Чєрной спочатку продав групі "Приват" а потім СКМ.

Судові баталії між покупцями в липні 2003 року перейшли в штурм центрального офісу Приватбанку в Дніпропетровську.

П'ять років потому Ігор Коломойський так відповів на питання, чому ЦГЗК опинився під контролем Ахметова: "Раз опинився, значить по праву".

Цією закупівлею СКМ завершило будівництво ланцюга "вугілля-руда-метал", що й зумовило подальше домінування групи Ахметова в Україні.

До речі, за однією з донецьких легенд, Ахметов взагалі почав створення управляючої компанії СКМ через безлад з готівкою.

Одному з підприємств, яке входило в сферу інтересів Ахметова, одного разу знадобились гроші на терміновий ремонт. Кур’єр відправився туди з мішком грошей, але переплутав заводи і доставив вантаж не за адресою.

Гроші шукали тиждень. Цей випадок нібито і змусив 33-річного Ахметова задуматись про те, що його бізнес занадто розрісся і потрібно його вести в інший спосіб.

Прикладом стали російські металурги, які по закінченню "сталевих війн" перестроювали свої фінансово-промислові групи на західний лад.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!