Іпотечний портфель банків скоротився на чверть

Неділя, 16 жовтня 2011, 12:09

Надії на те, що банківський сектор самостійно стане фінансовим локомотивом відродження житлового будівництва, поки що не справджуються.

Іпотечний ринок продовжує перебувати в стані анабіозу, а ознаки пожвавлення поки що не мають системного характеру, пише DT.UA.

Кількість банків, начебто готових видавати іпотечні кредити, збільшується - їх уже близько 40, щоправда, до показників 2008 року ще далеко - тоді їх було майже 90.

На ринку уже є пропозиції з початковим внеском 10 - 20% і строком фінансування до 20 років.

Реклама:

Однак пом’якшення умов кредитування практично не позначається на динаміці іпотечного портфеля.

Згідно з даними НБУ, за січень - серпень 2011 року обсяг кредитів на придбання нерухомості зменшився майже на 4,5 мільярда гривень, нових іпотечних кредитів населенню було видано всього на 2,2 мільярда гривень.

У цілому з початку кризи іпотечний портфель банків скоротився вже на чверть.

Одним із основних чинників, які стримують позичальників, є високі відсоткові ставки за кредитами.

Хоча вони поступово й знижуються, але для більшості потенційних покупців житла залишаються непідйомними.

За словами голови правління банку "Фінанси та кредит" Володимира Хливнюка, щоб оформити іпотеку на 60 тисяч доларів під 15% річних, позичальникові треба заробляти щомісяця 14 тисяч гривень.

Згідно ж з даними Держкомстату, за підсумками серпня середня офіційна заробітна плата штатних працівників в Україні становила 2694 гривень.

Від активного просування іпотеки в "маси" банки стримує не тільки нестача платоспроможного попиту, а й нещодавній негативний досвід роботи на цьому ринку.

За даними Української національної іпотечної асоціації, частка "проблемки" у банківському портфелі становить близько 30%, причому реструктуризація вже виданих позик триває й досі.

Більш того, Хливнюк не виключає можливості подальшого погіршення якості банківських іпотечних портфелів через нестабільність у світовій економіці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!