"Короткі" кредити для білоруських банків стали видавати під 50%

Субота, 15 жовтня 2011, 12:51

Нацбанк Білорусії підвищив ставки по кредитах овернайт, що видається на одну ніч, з 40 до 50%, до такого ж рівня зросла вартість ломбардних кредитів.

Про це повідомляється на офіційному сайті регулятора, передає Лента.ру.

Крім цього білоруський Нацбанк повідомив про підвищення ставок по депозитам овернайт з 20 до 25%.

Ставки за користування іноземній ліквідністю за операціями своп залишені на колишньому рівні: долари США - 0,25%, євро - 1,5%, російські рублі - 0,15%.

Раніше 14 жовтня була підвищена ставка рефінансування - до 35%. У 2011 році цей показник в Білорусії виріс в десятий раз.

Як повідомляє РИА Новости, білоруський регулятор зазначив, що підвищення ставок спрямовані на "обмеження кредитної активності" і "стабілізацію валютного ринку".

Ставки за кредитами овернайт Нацбанк РБ двічі підвищував у вересні - до 37% 1 вересня і до 40% 14 вересня.

Ставка рефінансування на початку 2011 року становила 12%. За перші шість місяців показник був підвищений на 10% - 22 відсотки за станом на 17 серпня. За останні два місяці ставка рефінансування в Білорусії виросла на 13%.

Підвищення ставок до одних з найвищих у світі стало наслідком валютної кризи в Білорусії. 12 жовтня 2011 року курс нацвалюти в країні впав до 8710 рублів за долар, хоча ще в березні курс ледь перевищував 3000 рублів за долар.

На думку МВФ, причиною кризи стало передвиборче підвищення зарплат, які виявилося непідйомним для економіки. Президент Білорусії Олександр Лукашенко вважає, що погіршення ситуації в країні відбулося через зростання цін на російські енергоносії, світової кризи і вступу Білорусії до Митного союз.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!