S&P прирекло економіку Іспанії

П'ятниця, 14 жовтня 2011, 18:10

Рейтингове агентство Standard & Poor's знизило рейтинг суверенних боргів Іспанії з AA до AA- через тривале уповільнення зростання і слабшає фінансової системи.

Незважаючи на стійкість іспанської економіки в 2011 році, як вважає S & P, існують ризики для перспектив зростання Іспанії через високий рівень безробіття, погіршення фінансових умов, великих боргів і уповільнення зростання в єврозоні, пише "Дело".

Серед приводів для занепокоєння агентство відзначило іспанську банківську систему.

Раніше експерти агентства заявляли, що іспанські банки можуть продовжити накопичувати проблемні активи в 2012 році і що доступ до ринкового фінансування залишається обмеженим і дорогим.

У понеділок Standard & Poor's вже знижувало рейтинги деяких регіональних банків Іспанії слідом за аналогічними діями іншого рейтингового агентства, Fitch.

Проурядова іспанська газета El Pais назвала рішення S&P "новим ударом по іспанському обов'язку".

Видання зазначає, що рейтингове агентство з песимізмом дивиться на найближче майбутнє іспанської економіки і передбачає при найгіршому сценарії "повернення до рецесії в 2012 році в результаті зниження попиту - як зовнішнього, так і внутрішнього", внаслідок чого реальне зростання ВВП Іспанії може впасти до 0,5%.

Оцінка S&P стану іспанської економіки, на думку El Pais, є "вбивчою".

Агентство відзначає, що очікує подальшого погіршення якості активів фінансової системи, одночасно підкреслюючи незавершеність реформи трудового законодавства, що провокує високий рівень безробіття.

Ситуацію посилює тяжке становище іспанських банків. Зокрема, акції найбільшого з них Banco Santander за 2011 рік впали на 20%, пише El Pais. Якщо до недавнього часу у Banco Santander рейтинг був вищий, ніж у Іспанії, то тепер вони зрівнялися.

Опозиційна El Mundo підкреслює, що при рівні AA-Іспанія виявилася не в такій вже й поганій компанії поряд з Китаєм, Саудівською Аравією і Тайванем.

Реклама:

Поганий не стільки сам знижений рейтинг, скільки "вбивчі коментарі, якими агентство цей рейтинг супроводжує". Газета робить висновок, що нинішній уряд Іспанії не здатний вивести країну з кризи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!