Думка експерта: Ціни на сталь можуть продовжити падіння

П'ятниця, 14 жовтня 2011, 14:59

Світова металургія вступає у важкий період: споживачі, пишуть іноземні ЗМІ, побоюючись погіршення економічної ситуації, відкладають розміщення замовлень, що призводить до падіння цін.

"Поки що, незважаючи на песимістичні прогнози, ситуація з випуском продукції в Україні залишається стабільною", - запевняє повідомив аналітик ІК BG Capital Євген Дубогриз.

За даними Металургпрому, за перші десять днів жовтня середньодобовий обсяг виплавки сталі в Україні становив 97,6 тисячі тонн - це відповідає рівню серпня, коли спостерігався сезонний сплеск попиту на металопродукцію, і істотно вище, ніж на початку вересня, коли обсяг виплавки становив 93,5 тисячі тонн на добу.

Реклама:

"Однак, якщо порівнювати з даними останньої декади вересня, коли аналогічний показник досягав 99-100 тисяч тонн, дійсно, можна говорити про невелике зниження обсягів виробництва. Більше того, окремі підприємства вже почали говорити про падіння обсягів замовлень на листопад", - прокоментував "Економічній правді" Дубогриз.

За даними співрозмовника видання, основними ринками збуту української сталевої продукції є арабські країни - 31% експорту за підсумками 8 місяців 2011 року, Європа - трохи вище 30%, країни СНД, переважно, Росія - 16,5% і Південно-Східна Азія - приблизно 14% експорту.

"При цьому в 2011 році суттєво зросли обсяги поставок в Росію - у 2010 році частка країн СНД в сукупному експорті прокату з України становила близько 12%", - додав Дубогриз.

Ціни на українську сталеву продукцію з початку вересня помітно знизилися.

"Наприклад, квадратна заготовка за останні шість тижнів подешевшала з 680 доларів за тонну до 620 доларів за тонну (на умовах FOB порти Чорного моря), і швидше за все продовжить знижуватися в ціні - до рівня не більше 600 доларів за тонну", - підкреслив експерт.

За його словами, найбільш сильні позиції України - в сегменті напівфабрикатів - сляб і квадратна заготовка, головним чином, через близькість підприємств до портів, і, як наслідок, привабливих цін на даний вид продукції.

"Що стосується надлишку металургійних потужностей у світі, то тут мова йде в основному про надлишок потужностей останнього переділу, тобто виробництва готового прокату – будівництво подібних підприємств скоріше на руку Україні, яка в змозі постачати прокатним підприємствам порівняно недорогий напівфабрикат", - резюмував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: