Російський генерал каже, що ЄЕСУ "пробачили" борг

П'ятниця, 14 жовтня 2011, 14:40

Росія, по суті, пробачила борг корпорації "Єдині енергетичні системи України", закривши справу проти Юлії Тимошенко на початку 2000-х років.

Про це кореспонденту УНІАН у Росії сказав генерал-полковник, начальник Головного управління міжнародної військової співпраці Міністерства оборони РФ в 1996-2001 роках Леонід Івашов.

"Нова справа – це ошуканство. Росія, по суті, пробачила Україні цей борг заради більш високих стратегічних цілей, для того, щоб ми не сварилися й жили мирно, дружно", - сказав Івашов.

За його словами, у справі ЄЕСУ насправді зіграло не Міноборони РФ, а безпосередньо російський уряд на чолі з Віктором Черномирдіним, який тоді сильно скоротив армії Росії бюджет і запропонував військовим борги України за газ "видряпувати будівельними матеріалами".

Реклама:

Він зазначив, що фактично борги ЄЕСУ були передані Міноборони РФ.

Івашов повідомив, що особисто брав участь у переговорах на рівні міністрів оборони й голів урядів двох країн.

За його словами, тоді Україна запропонувала товари для погашення боргу за газ за завищеними цінами.

"Фактично, нам пропонували купувати звичайні унітази за ціною золотих", - сказав Івашов і зазначив, що голова Управління військового бюджету Міноборони РФ Георгій Олійник "не хотів купувати по таких божевільних цінах, але тоді на нього натиснули з уряду РФ".

Івашов повідомив, що пізніше в результаті розглядів Олійник був засуджений за такі дорогі покупки й відсидів майже 4 роки.

"На цьому конфлікт був погашений, і Росія, по суті, Юлії Тимошенко й іншим чиновникам пробачила борг", - сказала він.

Він нагадав, що справа проти Тимошенко була порушена в той час, коли до відповідальності притягали Олійника. Однак, за його словами, на початку 2000-х років справа була закрита.

Відповідаючи на запитання, чому з'явився лист на адресу уряду України від Міноборони РФ із проханням повернути 405 млн. дол. за борги ЭЕСУ, Івашов сказав:

"Кримінальна справа проти Тимошенко закрита, але питання залишається. Міноборони РФ хотіло щось підзаробити не в рамках розгляду кримінальної справи, а в рамках військово-економічних відносин".

"Об'єктивно борг ЄЕСУ перед Міноборони висить, офіційного документа про те, що борг пробачаємо, немає", - додав він.

Водночас, Івашов підкреслив, що якби Росія хотіла домогтися повернення грошей, був би ініційований розгляд позову в міжнародних інстанціях. "Сьогодні РФ проти повернення до розгляду цієї справи", - вважає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: