"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ обіцяє українцям "золоті" облігації на початку 2012 року

П'ятниця, 14 жовтня 2011, 11:22

НБУ хоче випустити цінні папери, які будуть номiновані у гривнi, забезпечені золотом, запаси якого будуть пiдтвердженi мiжнародним аудитом та контрактом на видобуток.

Про це в інтерв'ю газеті "Экономические известия" сказав голова НБУ Сергій Арбузов.

Папери планується випустити наприкiнцi 201і року - початку 2012 року.

"Перші - це процентні облiгацiї, які дадуть можливiсть держателю отримувати фiксований дохiд, зберiгши свої валютнi заощадження за допомогою двох найнадiйнiших iнструментiв - активiв Нацбанку i реального золота", - сказав він.

Реклама:

"Другі - це сертифiкати Нацбанку, забезпечені золотим запасом. Котирування сертифiката будуть прив'язанi до вартостi золота на свiтових ринках, i папiр може перебувати в користуваннi iнвестора доти, доки вiн не вирiшить реалiзувати його за ринковим курсом", - додав Арбузов.

Вiн нагадав, що Нацбанк вже отримав на баланс цiлiсний майновий комплекс державного регiонального геологiчного пiдприємства "Пiвнiчгеологiя", яка займається розвiдкою i видобутком золота.

"Загальнi розвiданi запаси золота в країнi перевищують 3000 тонн - це колосальна сума, i ми хочемо перетворити її на монетарний iнструмент. Це надасть змогу суттєво збiльшити валютнi резерви НБУ i створити ринок цiнних паперiв, забезпечених золотом, якi будуть доступними приватним особам, iнвестицiйним компанiям, корпорацiям", - сказав він.

За словами Арбузова, обидва папери матимуть вторинний ринок i зможуть виступати забезпеченням фiнансових операцiй, заставою за банкiвським i нацбанкiвських кредитами.

Вiдповiднi змiни до нормативних актiв i закон про НБУ наразi готуються.

Вiн додав, що новi iнструменти реалiзовуватимуть через мережу уповноважених банкiв, бiржi та безпосередньо - через Нацбанк.

За його словами, на додаток - для тих, хто волiє iнвестувати в реальне, фiзичне золото, Нацбанк планує запустити ринок iнвестицiйних монет iз золота, а також зi срiбла та платини.

Вiн наголосив, що за допомогою цих iнструментiв - iнвестицiйних монет i "золотих" облiгацiй - Нацбанк планує стиснути грошову масу поза банками i мобiлiзувати серйозний iнвестицiйний ресурс, яким володiє населення країни, що тримає "пiд матрацами" до 60-70 мільярдів доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!