"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ каже, що бізнес все більше чекає девальвацію

П'ятниця, 14 жовтня 2011, 10:04

Згідно з даними опитування НБУ, підприємці очікують економічне зростання в наступні 12 місяців.

НБУ провів в серпні чергове щоквартальне опитування керівників підприємств про оцінку поточної та майбутньої ділової активності, інфляційних та курсових очікувань, змін економічної ситуації в Україні.

"Згідно з результатами опитування респонденти очікують економічне зростання в наступні 12 місяців, очікування щодо обсягів виробництва товарів та послуг в Україні в наступні 12 місяців покращилися", - йдеться в повідомленні НБУ.

"Інфляційні очікування знижувалися другий квартал поспіль та становили в середньому 13,6% на наступні 12 місяців порівняно з 14,5% у ІІ кварталі 2011 року. Зростання споживчих цін, на думку респондентів, в основному обумовлюється зростанням витрат на виробництво, зокрема, цін на енергоносії".

Реклама:

Вплив коливань обмінного курсу гривні та дій Національного банку на інфляційні процеси оцінюється як невисокий, запевняють в НБУ.

Частка респондентів, які не очікують змін курсу гривні до долара та євро, знизилася.

"Респонденти вперше за останні 12 кварталів позитивно оцінили поточний фінансово-економічний стан своїх підприємств, баланс очікувань зріс і становив 4,3% порівняно з (-2,9%) у ІІ кварталі 2011 року. Індекс ділових очікувань підприємств2 у ІІІ кварталі 2011 року зменшився і становив 119,1% порівняно з 120,2% у попередньому кварталі".

"Покращились очікування щодо зростання інвестиційних видатків на виконання будівельних робіт та збільшення кількості найманих працівників у наступні 12 місяців. Інші складові індексу незначно погіршилися: респонденти менш впевнено очікують поліпшення фінансово-економічного стану своїх підприємств, зростання загальних обсягів реалізації виробленої продукції, інвестицій в обладнання".

Очікування респондентів щодо ділової активності в наступні три місяці позитивні.

Переважна більшість респондентів очікують зростання цін на товари і послуги, які купує підприємство, та на продукцію власного виробництва в наступні 12 місяців.

Продовжиться також зростання виробничих витрат, але меншими темпами. Зростання цін на сировину і матеріали та на енергоносії залишаються найвпливовішими чинниками змін вихідних цін.

Респонденти відзначили збільшення жорсткості умов отримання банківських кредитів та очікують зростання потреб у позикових коштах у наступні три місяці.

Використання кредитних ресурсів підприємствами найбільше стримують високий рівень відсоткових ставок за кредитами, у той самий час вплив фактору курсових коливань низький.

В опитуванні взяли участь 1 250 підприємств з усіх регіонів країни, що представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!