Американці вийшли на вулиці, бо їм обридла олігархія

Четвер, 13 жовтня 2011, 20:45

Протестний рух "Захопи Уолл-стріт", що вже місяць проходить в Нью-Йорку і поширився майже на всі американські штати, перекидається в інші країни.

Близько 4000 осіб повідомили про свій намір прийти опівдні 15 жовтня 2011 року на мирну демонстрацію перед Лондонською фондовою біржею (LSE), повідомила агентству Bloomberg Кай Уоргалла, один з організаторів акції "Захопи Лондонську фондову біржу", передають "Ведомости".

Демонстранти проведуть мітинг на площі Патерностер, де стоїть будинок біржі; неподалік на сусідніх вулицях також розташовані лондонські офіси Bank of America і Goldman Sachs.

"Ми протестуємо проти соціальної та фінансової несправедливості. Подивіться на фінансовий сектор, політичну систему і систему регулювання - вони не працюють для нас, для простих людей", - сказала Уоргала.

У Нью-Йорку демонстранти вибрали в якості своєї бази Зукотті-парк в Манхеттені, кілька сотень людей перебувають там постійно, але щодня число присутніх може збільшуватися до декількох тисяч.

Іноді люди влаштовують у Нью-Йорку, а також в інших містах марші протесту, але проходять вони так, щоб не заважати дорожньому руху, - після того як 1 жовтня 2011 року поліція затримала близько 700 осіб за перекриття Бруклінського мосту.

Згідно сайту www.occupy-together.org , "неофіційної бази даних про всі події в країні на підтримку" Захопи Уолл-стріт ", протестні акції проходять вже в 1433 містах.

Реклама:

На переважній більшості з них люди не висувають конкретних вимог, вони, за їх власними словами, лише виступають як представники 99% населення, яке бореться за життя в умовах економічної кризи, у той час як 1% людей, що контролюють найбільшу частину добробуту нації, продовжують процвітати.

У минулі вихідні група "Захопи Чикаго" першою оприлюднила конкретні вимоги, серед яких: скасувати зниження податків для багатих, введене при Джорджі Буші; покарати "кримінальників з Уолл-стріт", відповідальних за кризу 2008 року.

Також протестувальники вимагають відновити дію закону Гласса - Стігалла, що був прийнятий під час Великої депресії і забороняв банкам поєднувати функції комерційних та інвестиційних, і був відмінений в 1999 році при активному лобіюванні керівників створеного тоді в результаті злиття Citigroup.

Вони вимагають прийняти "правило Уоррена Баффета" про справедливе оподаткування; закрити податкові лазівки для компаній і заборонити ховати гроші за кордоном; дати Комісії з цінних паперів і бірж більш широкі повноваження з регулювання фінансового сектора, краще захищати споживачів фінансових продуктів; реформувати систему фінансування партій і кандидатів на виборах; пробачити студентські борги.

Виступи спровоковані зловживаннями з боку корпорацій і зростаючим розривом між багатими і бідними, сказав у середу в інтерв'ю Bloomberg Говард Баффетт, син легендарного інвестора.

"Ніколи ще в нашій країні не було такої різниці в заробітках. За все моє життя не було такого періоду, коли уряд готувався б у таких неймовірних масштабах урізати програми підтримки бідних і забезпечення людей продуктами харчування ", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!