Словаччина дозволила порятунок єврозони

Четвер, 13 жовтня 2011, 19:26

Парламент Словаччини ратифікував у четвер план розширення Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), завершивши процес схвалення закону членами єврозони, повідомляє УНІАН з посиланням на Reuters.

Перша спроба словацького парламенту схвалити EFSF, що відбулася у вівторок, закінчилася невдачею і призвела до розвалу правоцентристського уряду країни.

Як повідомлялося, парламент Словаччини заблокував розширення повноважень Європейського фонду фінансової стабільності, яке було погоджено лідерами країн єврозони в липні 2011 року.

Словаччина залишалася останньою країною єврозони, що не ратифікувала відповідних поправок до національного законодавства.

Реклама:

Проти схвалення розширення EFSF різко виступала партія "Свобода та солідарність" (SaS), що входить в чотирипартійну правлячу коаліцію країни.

Головна опозиційна партія Словаччини "Курс - соціальна демократія" заявила, що буде готова обговорити можливість підтримки EFSF в період після падіння кабміну, відзначає Reuters.

Країни Євросоюзу в травні 2010 року домовилися про створення EFSF для допомоги державам єврозони, що знаходяться в скрутному фінансовому становищі.

На саміті 21 липня 2011 року глави держав єврозони вирішили розширити функції EFSF давши йому можливість, у тому числі, купувати бонди єврозони на вторинному ринку, брати участь у рекапіталізації банків.

Ці рішення мають бути схвалені на національних рівнях в країнах єврозони. Для набуття чинності угоди потрібна його ратифікація всіма 17 державами.

Європейський фонд фінстабільності - тимчасовий механізм.

Рада міністрів фінансів єврозони - Єврогрупа - на засіданні 19-20 червня 2011 року схвалила зміни до Лісабонського договору, на основі якого функціонує Євросоюз, для того, аби створити в єврозоні постійний механізм фінансової стабільності з ефективним обсягом в 500 мільярдів євро.

Передбачається, що постійний механізм фінансової стабільності прийде на зміну EFSF в середині 2013 року, передає ПРАЙМ-ТАСС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!