Фірташ теж хоче подати в американський суд на Тимошенко

Четвер, 13 жовтня 2011, 18:15

Захист американської компанії Universal Trading & Investment Co (UTICo) просить суд Південного округу Нью-Йорка призупинити рішення про втручання компанії в справу екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко проти компанії RosUkrEnergo (RUE) до подання зустрічного позову RUE і бізнесмена Дмитра Фірташа.

Про це йдеться в направленому до суду зверненні UTICo, передають "Коментарі".

Згідно зі зверненням, адвокати UTICo направили судді у цій справі Річарду Саллівану лист із відповідним проханням 16 вересня 2011 року.

За їх інформацією, коли RUE і Фірташ будуть сповіщені про позов Тимошенко, вони подадуть свої зустрічні позови до неї.

"Зустрічні позови Фірташа і RUE будуть дуже схожі на зустрічний позов UTICo, і очевидно, що вони будуть стосуватися тієї ж власності. Прийняття позову UTICo повинно бути припинено, поки зустрічні позови захисту Фірташа не будуть представлені перед судом", - сказано в заяві.

Згідно зі зверненням, позови Фірташа і RUE також стосуватимуться зловживання владою Тимошенко після того, як вона зайняла пост прем'єр-міністра в 2005 році.

Згідно зі зверненням, у разі якщо суд дозволить UTICo втрутитися в цю справу, компанія представить докази того, що Тимошенко була спільницею колишнього прем'єр-міністра Павла Лазаренка в схемах "Єдиних енергетичних систем України" (ЄЕСУ) з відмивання грошей в США.

Раніше уповноважена з громадської інформації суду Стефані Цірковіч повідомила, що рішення про втручання UTICo повинен прийняти Салліван, проте він до цих пір не зробив цього.

Вона також повідомила, що подальший розгляд позову Тимошенко до RUE неможливий, поки сторона-відповідач не буде сповіщено про цю справу відповідно до Гаазької конвенції про вручення закордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, на що може піти кілька місяців .

Нагадаємо, UTICo просить суд США зобов'язати Тимошенко виплатити компанію 18,3 мільйонів боргу ЄЕСУ.

Тимошенко звернулася до суду США з позовом, в якому просила визнати неправомірним рішення Стокгольмського арбітражу про повернення НАК "Нафтогаз-Україна" RUE 12,1 мільярда кубометрів газу.

8 червня 2010 року Стокгольмський арбітраж зобов'язав НАК повернути RUE 11 мільярдів кубометрів газу і надати додатковий обсяг газу у розмірі 1,1 мільярда кубометрів як штраф за порушення умов контракту.

50% RUE належить російському "Газпрому", 45% - бізнесменові Дмитру Фірташу, 5% - бізнесменові Івану Фурсіну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!