"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Податкова виводить Донеччину "з тіні"

Четвер, 13 жовтня 2011, 16:59

Більше 230 тисяч повідомлень з проханням задекларувати свої доходи надіслали податківці Донеччини мешканцям регіону протягом року – з жовтня 2010 року по жовтень 2011.

У жовтні 2010 року у Донецькій області стартувала комплексна програма з легалізації зайнятості та доходів громадян, передає прес-служба ДПСУ.

За цей час податкове відомство вивело "з тіні" 92,4 тисяч донеччан. Переважна більшість – 65,4 тисячі осіб – оформили належним чином відносини з роботодавцями, ще 9,1 тисячі громадян зареєструвалася підприємцями. Інші просто подали декларації та сплатили податок на доходи фізичних осіб.

"Не всі, звісно, зраділи запрошенням від податкової. Нам довго довелося переконувати людей, що ми не підміняємо собою радянський ОБХСС, а дбаємо про їхні законні права та інтереси. Ми прагнули, перш за все, вивести людей у правове поле, задля їхньої ж користі", - пояснив заступник голови ДПС України Олександр Клименко.

Реклама:

Він також прокоментував інформацію про випадок, який стався з мешканцем Донецька. У медіа йшлося про те, що донеччанин нібито отримав листа від податкової після того, як здійснив операцію обміну валюти. Олег - так назвався громадянин – зателефонував до прямого ефіру "Ера ФМ" та заявив, що ДПС відстежує "обмінки".

"Це - просто збіг, нічого більше", - сказав Клименко.

"Головне джерело інформації для нас - база ідентифікаційних кодів. Ми відбираємо з цієї бази тих, хто не декларує ніяких доходів протягом тривалого часу та з’ясовуємо, чи дійсно людина ніде не працює та не веде ніякої підприємницької діяльності або просто не вважає за потрібне повідомити про це податковим органам", -  повідомив він.

"Але банківська таємниця для нас – табу, і у пунктах обміну валют ми ні за ким не слідкуємо", - підкреслив фіскал.

За його словами, нещодавно фахівці ДПС почали застосовувати ще один механізм пошуку громадян, залучених до тіньової зайнятості - моніторинг рекламних оголошень, у яких пропонуються послуги гувернанток, репетиторів, ремонтників, надомних перукарів та навіть екстрасенсів.

"І ця програма працюватиме надалі. Бо я вважав і вважаю, що причина безправності та низької оплати праці найманих робітників саме у добровільній згоді на працевлаштування "без паперів". Ми, як можемо, переконуємо громадян, що робота без документів – це експлуатація, а не цивілізовані трудові відносини", - підсумував податківець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!