Уряд знову терміново залазить в кишені нащадків

Четвер, 13 жовтня 2011, 16:38

Мінфін на аукціонах позапланових у п'ятницю, 14 жовтня, запропонує до продажу п'яти та десятирічні ОВДП з індексованою вартістю.

Згідно з оголошенням на сайті міністерства, на аукціони виставлено по 2 мільйони облігацій сумарним номіналом по 2 мільярди гривень, передає "Інтерфакс-Україна".

Уряд дозволив випуск ОВДП з валютною прив'язкою постановою від 28 вересня 2011 року.

Згідно з нею, індексація номінальної вартості такої облігації здійснюється на дату її погашення відповідно до зміни середньозваженого курсу гривні до долара США на міжбанківському ринку за календарний місяць, що передує первинному розміщенню і погашенню облігацій.

Реклама:

У разі зміцнення курсу гривні до долара номінальна вартість індексуватися не буде. Виплата купону здійснюється раз на півроку і без урахування зміни курсу гривні до долара.

На думку експертів, випуск ОВДП з валютною прив'язкою міг би бути цікавий банкам з іноземним капіталом з точки зору формування ними резервів за валютними зобов'язаннями, які раніше формувалися у валюті і які тепер Нацбанк зобов'язав формувати у гривні.

На дебютних аукціонах з розміщення ОВДП з валютною прив'язкою 4 жовтня 2011 року Мінфіну вдалося розмістити трирічні та п'ятирічні облігації з дохідністю відповідно 8,22% і 8,75% річних: обсяг продажів трирічних облігацій склав 661,090 мільйона гривень, п'ятирічних – 200 мільйони гривень.

Наступні результативні аукціони пройшли 7 жовтня 2011 року: були продані п'ятирічні облігації під 8,75% річних на 1,742 мільярда гривень.

Нарешті, на третіх аукціонах, які були позапланово проведені 10 жовтня, Мінфін продав п'яти і десятирічні облігації відповідно на 607,670 мільйона гривень і 1мільярд гривень.

Ставка розміщення 5-річних облігацій залишилася на рівні 8,75%, а дебютне розміщення 10-річних облігацій пройшло за ставкою 9,25% річних.

Чергові аукціони на вівторок, 11 серпня, на яких облігації з валютною прив'язкою не пропонувалися, традиційно попитом не користувалися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!