"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Злочевський пропонує заборонити миючі засоби

Четвер, 13 жовтня 2011, 15:01

Міністерство екології та природних ресурсів ініціює заборону ввезення в Україну побутових мийних засобів, що містять фосфати.

Про це на розширеному засіданні колегії із законності та правозахисної діяльності в сфері водних ресурсів сказав міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський, передають "Українські новини".

"Потрібно спробувати призупинити ввезення у країну мийних засобів, що містять фосфати. Мінекології зараз готує проект закону, що заборонить це", - сказав він.

Зі слів міністра, фосфати є причиною цвітіння води і виникнення у воді різних інфекцій.

Реклама:

"Турбує проблема ввезення мийних засобів, які містять фосфати. Жодна очисна споруда водоканалів у всій країні не здатна видаляти ці фосфати, коли вони потрапляють у воду. От звідки з'являється цвітіння води, з'являються незрозумілого походження водорості й от звідки з'являються у воді нові захворювання", - сказав він.

Злочевський підкреслив, що на сьогодні вже більшість країн Європейського Союзу повністю відмовилися від побутової хімії, яка містить фосфати.

Він також додав, що така заборона в Україні не приведе до дефіциту мийних засобів на ринку, тому що місце засобів з фосфатами займе побутова хімія без цих шкідливих речовин.

Як повідомлялося, наприкінці серпня компанія "Київводоканал" заявила про перевищення змісту фосфатів у стоках більш ніж вдвічі.

Компанія, посилаючись на думки експертів, зазначала, що підвищена концентрація фосфатів у стоках пов'язана з підготовкою до проведення в Києві святкових заходів до Дня незалежності, коли місто ретельно вимивали, використовуючи синтетичні мийні засоби.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: