МВФ лякає Азію кризою Європи та США

Четвер, 13 жовтня 2011, 14:30

Короткострокові ризики для економіки країн Азії стрімко ростуть через боргову кризу Європи і спад американської економіки, що вимагає від влади готовності оперативно коригувати курс.

Про це заявив в четвер Міжнародний валютний фонд, передає Reuters.

МВФ також попередив про ризик відтоку капіталу з регіону, заявивши, що іноземні інвестори з країн з розвиненою економікою можуть різко скоротити позиції, які вони активно займали на азіатських ринках з 2009 року.

"Раптова ліквідація цих позицій може призвести до втрати довіри, і проблеми можуть перекинутися з ринків облігацій та акцій на ринки валют і інші сегменти", - говориться в доповіді МВФ про економічні перспективи азіатсько-тихоокеанського регіону.

Реклама:

"Розпродажі на азіатських фінансових ринках у серпні та вересні 2011 показали, що посилення фінансових проблем єврозони і новий спад в США можуть привести до серйозних макроекономічних і фінансових наслідків для Азії", - йдеться в доповіді.

"Для Азії ризики явно зміщені в бік погіршення", - заявив МВФ.

У доповіді наголошується, що кредитні потоки можуть також висохнути, якщо європейські та американські банки скоротять кредитні лінії в Азії через великі втрати у себе вдома.

МВФ заявив, що підвищений економічний ризик на тлі загрози перегріву змушує азіатських політиків шукати тонкий баланс.

"Вони повинні остерігатися ризиків для економічного зростання, а також обмежити негативний вплив тривалого періоду м'яких фінансових умов на інфляцію".

МВФ вважає, що багатьом країнам регіону потрібно продовжувати нормалізацію м'якої макроекономічної політики заради зниження інфляційних ризиків, як за рахунок більш високих процентних ставок, так і за допомогою більш гнучких обмінних курсів.

МВФ минулого місяця знизив прогноз економічного зростання країн Азії та Японії на 2012 рік, пославшись на спад в іншому світі. Він також скоротив і глобальний прогноз.

В даний час МВФ стверджує, що внутрішній попит в регіоні залишається сильним і зможе пом'якшити наслідки слабкого зовнішнього попиту.

МВФ в числі найбільших глобальних ризиків назвав різке падіння китайського експорту, яке здатне вилитися у зростання непрацюючих кредитів на балансах китайських банків і змусити їх різко посилити умови кредитування.

Японія може постраждати, якщо посилення неприйняття ризику в усьому світі поставить питання про стійкість її суверенного боргу і призведе до посилення фінансових умов для країни.

В цілому у азіатських країн все ще є ресурс, щоб за рахунок низки заходів пом'якшити вплив зарубіжних потрясінь на економічну активність так само як у відповідь на глобальну фінансову кризу 2008 року.

Якщо найнебезпечніші економічні ризики матеріалізуються, азіатські політики могли б припинити скасування фінансових стимулів, а центробанки - відкрити свої величезні інвалютні резерви і використовувати об'єднані механізми резервування в регіоні, заявив міжнародний кредитор.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!