"Нафтогаз" просить дозволу постачати 17 мільярдів кубометрів газу

Четвер, 13 жовтня 2011, 12:33

"Нафтогаз" подав до НКРЕ заявку на збільшення максимального ліцензійного обсягу поставок газу за нерегульованим тарифом з 3,5 мільярда кубометрів газу до 17 мільярдів кубометрів газу на рік.

Про це повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в комісії.

"Компанія подала заявку на 17 мільярдів кубометрів. Фактичний об'єм поставок, звичайно, може бути менший, але в заявці фігурує ця цифра", - зазначив він.

За словами співрозмовника агентства, збільшення поставок газу "Нафтогазом" пов'язане з укладанням контрактів з холдингом колишніми клієнтами ДК "Газ Україна".

Реклама:

Він також уточнив, що "Газ Україна" поки не подавав заявки на анулювання ліцензії і мова може йти про зменшення ліцензійного обсягу поставок.

У свою чергу, джерело агентства в уряді повідомило, що, крім НАК, частина обсягу поставок "Газу України" перейде облгазам.

"Крім "Нафтогазу", значний обсяг поставок перейде облгазам. Таким чином, фактично відбудеться лібералізація ринку", - сказав він.

За словами співрозмовника агентства, в даний час питання про ліквідацію ДК "Газ Україна" на рівні уряду поки остаточно не вирішене.

За його даними, у разі ліквідації "Газу України" 120 його співробітників будуть переведені в "Нафтогаз України", інші - скорочені.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" переуклав на себе всі договори на поставку природного газу з підприємствами з газопостачання та газифікації та підприємствами комунальної теплоенергетики, які раніше були оформлені на "дочку" "Газ Україна".

Згідно з рішенням правління "Нафтогазу" від 26 серпня 2011 року, зокрема, укладення договорів на поставку природного газу з облгазами і ТКЕ в опалювальному сезоні 2011/2012 рр.. проводиться безпосередньо держхолдингом.

Держхолдинг в даний час також проводить кампанію з укладання договорів на поставку газу з промисловими підприємствами, які раніше співпрацювали з ДК "Газ Україна".

Підприємства "Нафтогазу України" в 2010 році "збільшили обсяг реалізації природного газу на 20,4% в порівнянні з 2009 роком - до 46,5 мільярда куб. м.

Зокрема , промисловим підприємствам і енергетикам було реалізовано 15,974 мільярда куб. м газу, підприємствам комунальної енергетики – 11,785 мільярда куб. м, населенню – 17,344 мільярда куб. м, бюджетним організаціям – 927,1 мільйона куб. м.

Промпідприємствам і ТКЕ держхолдинг поставляє газ безпосередньо, а населенню і бюджетним організаціям переважно через міськ-і облгази.

Діяльність із продажу природного газу кінцевим споживачам (постачання) в Україні ліцензується, а з його реалізації посередникам (трейдерам) - ні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!