"Укртранснафта" не може обґрунтувати переробку азербайджанської нафти

Четвер, 13 жовтня 2011, 11:21

Оператор нафтопроводів "Укртранснафта" не може пояснити, на підставі чого і з якою метою планує закупівлю та переробку 300 тисяч тонн нафти Azeri Light.

На відповідний запит OilNews компанія відповіла, що у своїй діяльності керується розпорядженнями і постановами уряду, що регулюють виконання програми диверсифікації джерел поставок нафти в Україну до 2015 року, а також плану заходів щодо створення Євроазіатського нафтотранспортного коридору.

Між тим OilNews намагався з'ясувати, чи існує економічне або якесь інше обґрунтування проекту з переробки нафти, узгоджений він з вищими інстанціями - Міненергоугля, НАК "Нафтогаз України".

Раніше повідомлялося, що наприкінці вересня 2011 року держкомпанія оголосила тендер на закупівлю послуг з переробки близько 300 тисяч тонн нафти марки Azeri Light на українських НПЗ в IV кварталі 2011 року - I кварталі 2012 року.

Реклама:

Отримані в результаті переробки нафтопродукти "Укртранснафта" планує реалізовувати на внутрішньому ринку країни.

При цьому на даний момент невідомо про будь-які доручення уряду, НАК "Нафтогаз України" або галузевого міністерства.

На думку експертів "Консалтингової групи А-95", проект з переробки азербайджанської нафти "Укртранснафтою" є явно збитковим, оскільки аналогічні проекти у виконанні самої "Укртранснафти" і НАК "Нафтогаз України" закінчувалися провалом.

З останніх прикладів - поставка "Нафтогазом" російської нафти на Лисичанський НПЗ.

У процесі закупівлі нафти держкомпанія вдалася до послуг декількох посередників, внаслідок вироблені в травні-липні нафтопродукти компанія не може реалізувати до цих пір через їх високу собівартість.

Бажання "Укртранснафти", основним завданням якої є експлуатація нафтопроводів, зайнятися бізнесом з переробки та реалізації нафтопродуктів експерти розцінюють як спробу групи "Приват" завантажити свої потужності за допомогою держави.

Також необхідно відзначити, що глава трубопровідної компанії Олександр Лазорко до свого призначення на цей пост тривалий час працював у структурі групи "Приват", зокрема в різний час очолював нафтопереробні заводи в Надвірній і Дрогобичі.

ПАТ "Укртранснафта" є монопольним оператором нафтопровідної системи України і на 100% належить "Нафтогазу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!