"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Іран готовий зайняти місце "Газпрому" в Туреччині

Четвер, 13 жовтня 2011, 10:01

Іран готовий збільшити експорт газу до Туреччини після того, як турецька компанія Botas припинила співпрацю з російським "Газпромом".

Про це повідомив високопоставлений іранський чиновник новинному агентству Mehr, передає Reuters.

"Туреччина раніше вела переговори з Іраном про можливість збільшення експорту нашого природного газу. Іран готовий збільшити експорт у відповідь на запит Туреччини", - сказав керуючий директор National Iranian Gas Company Джавад Оджи.

"Експорт іранського газу до Туреччини збільшився на 12 відсотків з березня, і NIGC в середньому здійснила поставки більше 24 мільйонів кубометрів газу на добу турецькій Botas", - додав він.

Реклама:

На питання про зміну цін на експортний газ Ірану Оджи відповів, що у операції "відкриті умови".

"Обидві сторони мають право на проведення переговорів щодо зміни ціни, в залежності умов і світових цін на газ ... Але поки переговорів з цього питання не було", - сказав Оджи.

На початку жовтня турецька трубопровідна компанія Botas анулювала контракт з російським "Газпромом" через цінові розбіжності.

Анкара, яка, за даними "Газпрому", щорічно імпортувала з Росії 18 мільярдів газу, раніше кілька разів просила знизити ціну.

У березні прем'єр-міністр Реджеп Тайіп Ердоган побував у Москві, але не прийшов до компромісу в переговорах з російським керівництвом, а в серпні глава турецького Міненерго нагадав, що Туреччина чекає зниження цін на російський газ.

Проте, компроміс щодо ціни російського газу знайдений не був.

Іран також виключив "Газпром" з проекту з розробки одного з головних нафтових родовищ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: