ООН відсторонила Україну від торгівлі викидами

Четвер, 13 жовтня 2011, 09:08

Україна втратила право міжнародної торгівлі викидами парникових газів і можливість реалізації проектів спільного впровадження за національною процедурою.

В Бонні на пленарному засіданні підрозділу із забезпечення виконання норм Кіотського протоколу Рамкової конвенції з питань зміни клімату ООН була реалізована попередня загроза про відсторонення України від торгівлі частинами державної квоти (ОВК) та квотами в рамках здійснення проектів спільного впровадження (СВ) за національною процедурою ( Track 1) відповідно до статей 6, 12, 17 Кіотського протоколу.

"Документація, надана Україною, не відображає реальної кількості викидів шкідливих речовин. Таким чином, Україна грубо порушила існуючі домовленості", - заявила представник ООН, пише видання "Комерсант Україна".

Рішення вже набрало чинності, і незабаром ООН офіційно повідомить про це країну. "Чи є в України заперечення?" - Запитала вона. В українських дипломатів претензій до прийнятого рішення не було.

Реклама:

Ухваленню рішення передувало виступ міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського, який заявив, що всі зауваження ООН до кадастру за 1990-2008 роки були враховані при підготовці кадастру за 1990-2009 роки, поданого до секретаріату ООН в 2011 році.

Злочевський просив підрозділ відкласти прийняття рішення до лютого 2012 року.

"Якщо ми не зможемо довести, що проведено величезний обсяг роботи, тоді ваше рішення буде правильним, і нам буде соромно приїжджати сюди і дивитися вам в очі", - переконував він.

У Держагентстві екологічних інвестицій пояснили, що тепер Україна зможе здійснювати ПСО лише в рамках міжнародної процедури (Track 2), а також продовжувати реалізацію проектів за кошти, вже виручені від продажу квот.

За словами координатора програми зі зміни клімату Національного екологічного центру Христини Рудницької, міжнародна процедура складніша, дорожча, але більш прозоріша.

Перший заступник голови ГАЕІ Іван Варга каже, що компанії, що реалізують ПСО, мають право самостійно прийняти рішення про перереєстрацію.

Але практично всі проекти, здійснені за Track 1, пройшли верифікацію і отримали грошові кошти.

На 26 серпня в українському реєстрі ПСО значилося 17 проектів по Track 2, і 47 - по Track 1.

Вони стосувалися підприємств у сферах металургії, видобутку вугілля, сільського господарства, виробництва теплової енергії.

Основними покупцями українських квот виступали компанії з Голландії, Данії, Японії, Німеччини, Швейцарії, Великобританії, Ірландії, Франції, Іспанії та Люксембургу.

Державні квоти купували Японія, Іспанія та Швейцарія.

Варга вважає, що Україна зможе повернути собі право торгівлі вже через три місяці.

"Ми практично все зробили, але треба юридичне підтвердження цього. Є процедура: ми повинні надати план дій, потім ООН підтверджує і перевіряє, що він реально виконано, і після цього нас "включають". Швидко все виконати можна, але проходження шляху формальностей займає час. Якщо добре попрацювати, то за три місяці зробити реально", - каже він.

Незалежний експерт Тарас Бебешко вважає, що ухвалене рішення - це "велика ганьба" для Україна, яка довгий час займала лідируючі позиції в рейтингах Point Carbon.

Але за три місяці складно переконати ООН в тому, що даним країни можна довіряти, Болгарії вдалося лише за вісім місяців повернути право торгувати квотами на парникові викиди.

Підприємствам, що здійснюють ПСО за національною процедурою, залишається лише накопичувати квоти скорочення викидів, щоб продати їх відразу після того, коли санкції з України будуть зняті, додає Рудницька.

"Головне - встигнути до кінця 2012 року повернути право торгівлі, так як тоді закінчується дія Кіотського протоколу", - говорить Бебешко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: