Оголошено лауреатів Нобелівської премії з економіки. ФОТО

Понеділок, 10 жовтня 2011, 15:26 -

Лауреатами премії Банку Швеції з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля стали американці Томас Сарджент і Крістофер Сімс.

Вчені отримають найпрестижнішу винагороду серед економістів "за емпіричні дослідження причин і наслідків в макроекономіці", повідомляється на сайті Нобелівського комітету.

Томас Сарджент та Крістофер Сімс

Наукові роботи цьогорічних лауреатів проливають світло на запитання як тимчасове підвищення процентних ставок чи зниження податків впливають на економічне зростання та інфляцію, що відбувається, якщо центральний банк постійно змінює цільові показники інфляції, а уряд модифікує цілі бюджетної політики.

"Нині методи, розроблені Сарджентом і Сімсом є обов’язковими при макроекономічному аналізі", стверджують у шведській Королівській академії наук.

Реклама:

Томас Сарджент, який працює в університеті Нью-Йорка, розробив макроекономічні методи для аналізу постійних змін в економічній політиці. Цей метод може бути застосовано для дослідження макроекономічних відносин, коли домогосподарства і фірми коректують свої очікування одночасно з економічними змінами.

Професор економіки Прінстонського університету Крістофер Сімс розробив метод, який заснований на векторній авторегресії і дозволяє побачити залежність між економікою і тимчасовими змінами в економічній політиці. Вчений, зокрема застосував цей метод при вивченні наслідків збільшення ставки центрального банку.

Сума Нобелівської премії становить 10 мільйонів шведських крон - близько мільйона євро.

Нагороду буде вручено 10 грудня - у день смерті засновника премії Альфреда Нобеля (1833-1896).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: