Україна не розпочне "газову війну" - експерти

П'ятниця, 9 вересня 2011, 20:10

Нова "газова війна" між Росією і Україною є малоймовірною.

Таку думку озвучили аналітики польської компанії OSW, повідомляєУНІАН.

"Незважаючи на медійні спекуляції про можливість вибуху нової газової війни в найближчі місяці, немає для неї підстав", - написали аналітики.

Експерти зазначили, що причиною останньої "газової війни" 2009 року, яка майже на три тижні залишила Європу без поставок "блакитного палива" з Росії, була неврегульована ціна на російське паливо для України та умови його транзиту до ЄС.

Реклама:

"Зараз контракти регулюють усі питання, пов'язані з доставками, й сумнівно, що Україна наважилася би на їх порушення чи розірвання газового договору до тих пір, поки може виконувати його умови та залишаються невичерпаними інші можливості вирішення суперечки", - зазначили аналітики.

На їх переконання, російська влада добровільно не погодиться на зміну "газового контракту", а зможе це зробити лише в обмін на контроль над українською газотранспортного системою або після вступу України до Митного союзу.

"Виглядає на те, що при нинішній добрій кон`юнктурі українська влада, хоча вважає невигідний газовий контракт з Росією головною економічною проблемою, не є в настільки складній ситуації, аби прийняти умови Москви", - написали експерти.

Аналітики зазначили, що Україна швидше за все добиватиметься знижки на газ в суді, нагадавши, що "Газпром" в липні цього року погодився на меншу ціну для італійської Edison, не очікуючи кінцевого рішення в справі за скаргою цієї компанії.

"Важко оцінити, які шанси України на позитивне рішення, але процес займе щонайменше кілька місяців (середній час очікування на рішення два роки)", - написали експерти.

Вони додали, що газ може подешевшати для України в наступному році у зв'язку із прогнозованою меншою ціною на нафту, яка є основою для розрахунків газових цін, згідно з українсько-російським газовим контрактом 2009 року.

Як відомо, президент Віктор Янукович заявив цього тижня про намір українських властей

домагатися від Росії зменшення ціни на газ в Міжнародному арбітражному суді в Стокгольмі.

Російська сторона у відповідь пригрозила розірванням "Харківських домовленостей" 2010 року, які дають Україні 100 доларову знижку на російський газ.

Росія майже 80% свого газового експорту до держав Євросоюзу поставляє через українську газотранспортну систему.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!