Ахметов хоче експортувати електроенергію до Польщі

П'ятниця, 9 вересня 2011, 16:35

ТОВ "Пауер Трейд", що входить до "Дтек", веде переговори про відновлення комерційних експортних поставок української електроенергії до Польщі з жовтня.

Про це повідомили у прес-службі "Дтек", передає УНІАН.

Згідно з повідомленням, переговори ведуться з кінцевими споживачами усередині Польщі, а досягнення конкретних домовленостей очікується наприкінці вересня.

"Завдяки системній роботі DTEK Power Trade з потенційними контрагентами у Польщі, ми дістали можливість вийти на кінцевого споживача української електроенергії і розпочати її комерційні поставки", - цитує прес-служба директора компанії "Пауер Трейд" Андрія Фаворова.

Реклама:

Як повідомлялося, НЕК "Укренерго" не виставила на аукціон з експорту електроенергії у жовтні 215 МВт перетину "ОЕС України - Польща", який до цього щомісячно виставлявся, і купувався дочірньою компанією приватного енергохолдингу "Дтек" ТОВ "Східенерго".

За інформацією аукціонної комісії "Укренерго", польський перетин не був виставлений на аукціон у зв`язку з тим, що ТОВ "Східенерго", яке виграло цей перетин на річному аукціоні, не повідомило про свою тимчасову відмову від цього напряму в жовтні.

До цього такі повідомлення з квітня ц.р. щомісяця надходили до аукціонної комісії.

Нагадаємо, що польська компанія Zomar S.A. із грудня 2009 року припинила імпорт української електроенергії у рамках контракту з державним підприємством "Укрінтеренерго" через збитковість, на думку польського трейдера, таких поставок.

У березні 2010 року польський трейдер заявляв про готовність відновлення придбання української електроенергії, зазначаючи при цьому, що поки що не бачить такої можливості через дуже високу ціну купівлі і низьку ціну її продажу в Польщі.

При цьому компанія зазначала, що за чинним контрактом Zomar з "Укрінтеренерго", у 2010 році трейдер щомісяця може купувати в України 130 МВт електроенергії. Згодом поставки електроенергії по напряму до Польщі так і не були відновлені.

Тим часом, у грудні 2010 року на річному аукціоні з експорту електроенергії у 2011 році ТОВ "Східенерго" що входить до структури енергохолдингу "Дтек", викупило 215 МВт перетину "ОЕС України - Польща" за 10 тисяч гривень.

При цьому представники компанії заявляли про можливість початку експортних поставок у цьому напрямі вже з січня 2011 року.

З 2010 року Україна перейшла на нову модель організації експортних поставок електроенергії, згідно з якою учасники ринку купують на аукціонах у оператора магістральних мереж НЕК "Укренерго" доступ до трансграничних ЛЕП, якими здійснюється експорт.

ТОВ "Східенерго" і ТОВ "Пауер Трейд", що входять до "Дтек", у січні-червні 2011 року збільшили експорт електроенергії з України у 8,37 разу, або на 1,883 мільярда кВт/год. - до 2,138 мільярда кВт/год.

ТОВ "Східенерго" у 2011 році здійснює поставки на адреси контрагентів в Угорщині і Словаччині, ТОВ "Пауер Трейд" - у Молдові.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!