"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Бойка кажуть, що пальне не подорожчає до 20 вересня

П'ятниця, 9 вересня 2011, 15:35

Міністерство енергетики та вугільної промисловості не очікує підвищення цін на пальне в роздрібних мережах АЗС до середини 3-ої декади вересня.

Про це повідомив заступник директора департаменту нафтогазової промисловості Міненерговугілля Костянтин Бородін, передає УНІАН.

За його словами, головним чинником збереження цінової стабільності є значні запаси нафтопродуктів, куплені учасниками ринку до введення підвищених ставок акцизів з вересня.

"На перше вересня перехідні залишки становили близько 800 тисяч тонн, що еквівалентно роздрібним продажам протягом 25-27 днів. Поки це пальне не буде розпродано за старими цінами, секретаріат ЕАГ не включатиме нові ставки акцизу в свою розрахункову формулу", - заявив Бородін.

Реклама:

За прогнозом Міненерговугілля, сумарне споживання світлих нафтопродуктів в Україні у вересні становитиме від 900 до 950 тисяч тонн.

Крім того, збереженню цінової стабільності на ринку сприятимуть позитивні фінансові результати роботи мереж АЗС у літні місяці.

"Уряд пішов назустріч операторам ринку в травні-серпні. Зниження акцизів підтримало попит із боку споживачів на фоні зростання світових цін. За літо більшість компаній змогли акумулювати великі запаси нафтопродуктів. Сьогодні ці запаси повинні спрацювати на весь ринок, на забезпечення цінової стабільності на ньому", - підкреслив Бородін.

Збереженню цін, на думку чиновника, сприяє й наближення дати завершення спеціального розслідування щодо імпорту нафтопродуктів, яке веде Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі.

"У ринку чітко простежуються дві групи: вітчизняні виробники, які тримають низькі ціни, й імпортери, від яких завжди походить підвищення цін. Сумніваюся щоб напередодні винесення рішення Міжвідомчої комісії імпортери ризикнули штучно дестабілізувати ситуацію", - додав Бородін.

24 січня 2011 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ухвалила рішення про початок спеціального розслідування щодо збільшення обсягів імпорту нафтопродуктів в Україну, результатом якого може стати введення мит на пальне.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!