У ЄС поставили модернізацію української ГТС у пріоритети

П'ятниця, 9 вересня 2011, 12:52

Одним із головних викликів для Євросоюзу є забезпечення надійності газотранспортної системи України.

Про це сказав Deutsche Welle голова Європарламенту Єжи Бузек, коментуючи заяву Єврокомісії про нові пріоритети енергетичної політики ЄС.

У документі йдеться про те, яким чином ЄС має надалі вести переговори щодо енергоносіїв із країнами - не членами Євросоюзу.

Зокрема Єврокомісія наголошує на необхідності прозорості у відносинах із постачальниками. Члени ЄС мають повідомляти одне одному про енергетичні міжнародні угоди, укладені з країнами - не членами спільноти.

Також Єврокомісія хотіла б отримати право давати оцінку угодам щодо їхньої відповідності законодавству ЄС та ролі в забезпеченні безпеки постачань енергоносіїв до Євросоюзу.

За словами Бузека, Єврокомісія нині зробила дуже добрі пропозиції - і "упродовж наступних місяців комітет із питань енергетики Європарламенту розгляне цей документ".

Він радий, що серед пріоритетів енергетичної політики Євросоюзу згадано і газотранспортну систему України.

Бузек вважає, що оскільки Україна є головною транзитною державою енергоресурсів із Росії до ЄС, то одним із головних викликів є забезпечення безпеки та надійності української ГТС.

Тому ЄС підтримує ідею щодо модернізації української ГТС. Ці роботи мають бути завершені до 2020 року, зазначив президент Європарламенту.

Водночас, на думку депутата Європарламенту та члена комітету з питань енергетики Герберта Ройля, згаданий документ Єврокомісії є першим кроком на шляху розповсюдження директив, що діють на території ЄС, на країни, що не входять до Євросоюзу.

Таким чином ЄС прагне гарантувати безпеку потенційним інвесторам та створити для них сприятливі умови.

"Подібні інвестиції допоможуть зменшити українську енергозалежність від Москви", - вважає Ройль.

За словами євродепутата, Єврокомісія намагається зробити усе, щоб поліпшити стосунки Москви, Києва та Брюсселя і не допустити перебоїв із постачанням енергоносіїв.

"Одним із заходів у цьому напрямку є підвищення прозорості, аби обидві сторони не могли більше звинувачувати одна одну. Ще одним заходом є модернізація газотранспортної системи", - каже Ройль.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!