"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС все ще сподівається на українську трубу

П'ятниця, 9 вересня 2011, 10:37

Єврокомісія заявляє про необхідність механізму співпраці на політичному та адміністративному рівнях між ЄС, Україною і Росією.

Про це йдеться в повідомленні Єврокомісії щодо безпеки енергопостачання та міжнародного співробітництва, повідомляє DT.UA.

Так, Єврокомісія визнала, що енергетичний ринок ЄС залежить від вільних і транспарентних енергоринків сусідніх держав, за відсутності яких Євросоюз стає чутливим до політичної та цінової нестабільності.

У зв'язку з цим ЄК висловила готовність надати конкретну допомогу для реформування енергетичних ринків сусідніх з ЄС держав.

У документі ЄК визнає необхідність побудови тристороннього механізму співпраці на політичному та адміністративному рівнях між ЄС, Україною і Росією з метою забезпечення стабільних і безперервних постачань газу через Східний коридор.

Єврокомісія зазначає, що це є практичним визнанням необхідності взаємодії, співпраці та рівноправності всіх трьох ланок в енергетичному ланцюжку "виробник - транзитер - споживач" для забезпечення європейської енергетичної безпеки.

У документі підкреслюється важлива роль української газотранспортної системи.

Зокрема, ЄК зазначає, що близько 20% всіх газових поставок до ЄС здійснюється через Україну.

Євросоюз має намір підтримувати зусилля щодо реконструкції газотранспортної системи України з одночасним підвищенням рівня транспарентності і поліпшенням правового поля в Україні.

Єврокомісія також підкреслює важливість якнайшвидшої інтеграції України в Європейське енергетичне співтовариство.

У повідомленні також наголошується на необхідності "нової і сильної правової бази" у сфері енергетичного співробітництва між ЄС та Росією, а також про необхідність вжити заходів для підтримки ринкових реформ в Росії та поліпшення інвестиційного клімату для європейських енергетичних компаній у Росії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!