Банк "Газпрому" оплатив "хімічні" амбіції Фірташа - ЗМІ

П'ятниця, 9 вересня 2011, 10:15

Російський Газпромбанк відкрив кредитну лінію більш ніж на один мільярд доларів бізнесмену Дмитру Фірташу для придбання хімічних підприємств.

Про це пише російське видання "Ведомости" з посиланням на свої джерела.

Фірташ, колишній партнер "Газпрому" з торгівлі газом через RosUkrEnergo, завдяки активній скупці підприємств за останній рік став найбільшим виробником добрив в Україні, яка виробляє 3% світових добрив.

Як стало відомо виданню "Ведомости", допоміг бізнесменові Газпромбанк.

Реклама:

Саме він відкрив кредитну лінію більш ніж на один мільярд доларів для оплати угод, розповідають два бізнесмени з оточення Фірташа, а також два джерела, близьких до банку і його керівництва.

Представник Газпромбанку відмовився це коментувати.

Протягом останнього року структури Фірташа придбали АТ "Сєвєродонецьке об'єднання Азот" і ВАТ "Азот", Черкаси, а також горлівський "Стирол".

Вартість придбань не оголошувалася, але, за оцінкою аналітика "Тройки диалог Україна" Сергія Невмержицького, всі три покупки могли обійтися в 1,5-1,7 мільярда доларів.

Активи Фірташ набував за власні кошти, банківські кредити становили лише незначну частину, заявив на це представник Фірташа. Він не зміг уточнити, чи є серед кредиторів Газпромбанк.

У Фірташа були і власні кошти для експансії: він міг отримати близько 1,8 мільярда доларів за газ, який "Нафтогаз" повернув RUE, погоджується Невмержицький.

Але гроші потрібні ще й на модернізацію придбаних активів: основний холдинг бізнесмена - Group DF оцінював можливу потребу в таких інвестиціях в два мільярди доларів.

Складно уявити, що Газпромбанк надав Фірташу гроші без серйозної підтримки з російського боку, міркує аналітик.

Український магнат будує свій хімічний холдинг Ostchem Holding не поодинці, розповідають два бізнесмени з його оточення і близьке до Газпромбанку джерело.

Фірташ близько року тому уклав з російським бізнесменом Аркадієм Ротенбергом, одним з найбільших підрядчиків "Газпрому", договір про співпрацю в галузі хімії, який, зокрема, передбачає спільну покупку підприємств і в Росії, і в Україні, розповідають співрозмовники "Ведомостей".

За словами бізнесменів з оточення Фірташа, в Україні Ротенберг буде отримувати до 50% у кожному активі, який купується спільно з Фірташем.

Під ці цілі Газпромбанк і надав гроші, уточнюють вони. Тієї ж версії дотримується і близьке до Газпромбанку джерело.

Фірташ і Ротенберг не партнери, заявили представники обох бізнесменів.

"Фірташ є мажоритарним власником всіх своїх хімічних підприємств", - підкреслив його представник.

Угода між бізнесменами стосується лише Россошанських "Минудобрений" - заводу у Воронезькій області, контроль над яким був придбаний в серпні, запевняють представники Фірташа і Ротенберга.

В Україні Ротенберга цікавить тільки Одеський припортовий завод, підкреслив представник бізнесмена.

Це одне з двох, що залишилися в Україні підприємств з виробництва добрив, які непідконтрольні Фірташу.

Уряд України планує приватизувати ОПЗ, але точних термінів поки не називалося. Чи будуть російський і український бізнесмени претендувати на актив разом, їх представники не говорять.

Співпраця Фірташа і Ротенберга виглядає логічно, вважає Невмержицький.

Головна умова конкурентоспроможності українських хімічних підприємств - поставки газу за прийнятними цінами, а такий партнер, як Ротенберг, завдяки зв'язкам з "Газпромом" зможе це забезпечити.

Ostchem постачає на свої хімічні підприємства середньоазіатський газ, його ціна - вище 170 доларів за 1000 куб. м.

Але навряд чи така схема проіснує довго - домовлятися з "Газпромом" все одно буде потрібно, адже газ іде по російських трубах, вважає Невмержицький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: