Київ розпочав підготовку до приватизації ГТС?

П'ятниця, 9 вересня 2011, 09:46

Приєднавшись до третього енергетичного пакету ЄС Україна фактично зніме заборону на приватизацію ГТС.

Як повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, україна завершить поділ НАК "Нафтогаз України" до початку 2012 року, а не до кінця, як очікувалося раніше.

"Ключовий момент тут - розподіл функцій транзиту, закупівлі і продажу газу, і до першого січня 2012 року ця робота в цій країні буде завершена", - заявив Бойко.

Директор департаменту Євросоюзу Міністерства закордонних справ Василь Філіпчук повідомив, що Україна готова приєднатися до третього енергетичного пакету ЄС вже в 2012 році.

Реклама:

Як розповіло виданню "Комерсант Україна" високопоставлене джерело в Міненерго, Україна вирішила домовитися про спільні дії з Єврокомісією після того, як "Газпром" запустив першу лінію газопроводу Nord Stream, велика частина якого пролягла по дну Балтійського моря.

"Це загрожує падінням обсягів транзиту газу через Україну, і для нас зараз важливо заручитися підтримкою Європи - і щодо роботи нашої газотранспортної системи в майбутньому, і, найголовніше, щодо того, як нам далі переглядати контракти", - пояснив співрозмовник видання.

"Фактично приєднання України до цього документу означає кінець заборони на приватизацію української ГТС або на створення спільного підприємства на її базі", - говорить глава альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.

Нагадаємо, що раніше глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що для перегляду існуючих договорів на постачання газу Україна повинна запропонувати Росії нові форми співробітництва, зокрема створення СП на базі своєї ГТС.

Перший секретар посольства Німеччини в Україні Таня Байєр заявила, що шанси Україні розірвати газові домовленості з РФ в рамках правового поля вкрай малі.

Вона зазначила, що підставою для подання позову до арбітражного суду є реформа "Нафтогазу" і його подальша ліквідація.

"Проте чинною угодою про постачання російського газу в Україну передбачається, що в разі ліквідації однієї з сторін її наступник буде зобов'язаний дотримуватися умов договору", - підкреслила Байєр.

Розрив угод внаслідок ліквідації "Нафтогазу" також неможливий, оскільки частина зобов'язань за діючим контрактом на поставку газу несе держава Україна, а не просто НАК як юридична особа, відзначає керуючий директор Astapov Lawyers Андрій Астапов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!