"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Медведєв: Сподіваюся, що досвід останніх років навчив Україну

П'ятниця, 9 вересня 2011, 09:00

Президент Росії Дмитро Медведєв сподівається, що керівництво України не повторить помилок минулого і буде дотримуватися чинних газових угод.

Про це він заявив у інтерв‘ю "Євроньюз".

Медведєв зазначив, що "поки що немає ніякого конфлікту з Україною - скоріше, це різні підходи, які можуть створити певну ситуацію".

"Я сподіваюся, що все-таки досвід останніх років повинен навчити наших близьких партнерів і друзів, що не можна руйнувати чинну договірну базу - навіть, якщо вона їм не подобається", - заявив президент РФ.

"Коли наші колеги, партнери, президент України і прем'єр-міністр України говорять: цей договір несправедливий, він нехороший, він від лукавого і ми не будемо його виконувати, - послухайте, це в жодні ворота не лізе", - обурився він.

Медведєв наголосив, що "всі домовленості, допоки вони не скасовані у певному судовому порядку, або не призупинені сторонами, належить виконувати".

"І я сподіваюся, що наші партнери, наші українські друзі будуть саме так ретельно дотримуватися умов договору, який ми підписали у 2009 році", - додав він.

За словами російського президента, "ми з нашими українськими колегами готові обговорювати різноманітні схеми співпраці".

"Наприклад, пов‘язані з інтеграцією, приєднанням України до Митного союзу. Вони, щоправда, чомусь говорять, що СОТ перешкоджає їхній участі у Митному союзі - але це трохи дивно: чомусь Митний союз нам не заважає вступати у СОТ, а їм - заважає. Але це вже внутрішня самооцінка", - сказав Медведєв.

"Або ж на основі якихось інших підходів, включно з інвестиційною присутністю в економіці або газотранспортній системі України. От якщо ми з цих питань зможемо дійти згоди - ми, напевно, будемо готові підняти питання перегляду схеми співпраці", - додав він.

"Але при цьому залишаться непорушні речі: завжди газове співробітництво здійснюється згідно з певною формулою", - наголосив президент РФ.

Він нагадав: "Формула має універсальний характер, причому вона стосується як України, так і інших держав".

"Розмови про те, що ми платимо більше, аніж інші держави, не мають під собою підґрунтя. Це чистої води пропаганда. Україна платить згідно з тією ж формулою і платить гроші, співрозмірні з тими грішми, які платять інші європейські споживачі", - сказав Медведєв.

"Ціни високі, це так. Але вони ж бувають і екстремально низькими. І у цьому випадку це проблема для енергопостачальника. Тому, підсумовуючи, сподіваюся, що українські споживачі будуть справно виконувати умови договору, а про наші майбутні справи, про параметри майбутньої співпраці ми домовимося", - заявив він.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!