Українському АПК поставили діагноз - стагнація

Четвер, 8 вересня 2011, 14:05

Через введення мит на експорт зерна Україна фактично втратила зовнішні ринки збуту і недоотримала значні валютні надходження в економіку.

До таких висновків дійшли експерти Українського клубу аграрного бізнесу.

В повідомленні УКАБ наголошується, що ключовий імпортер української пшениці попереднього маркетингового року - Єгипет - став основним імпортером російської пшениці у поточному році.

"Загалом Україна віддала Росії на зовнішніх ринках збуту як мінімум 2,35 мільйона тонн, чим остання відразу скористалася та уже встигла експортувати протягом липня-серпня поточного року близько 5 мільйонів тонн зерна", - зауважили в УКАБ.

Реклама:

Експерти кажуть, що ситуація на ринку зерна уже зараз спровокувала ряд негативних наслідків для економіки країни.

Несприятливим для української економіки вони називають зменшення валютних надходжень в протягом липня-серпня на 658 мільйонів доларів, що, на їх думку, значно погіршило стан платіжного балансу.

"Якщо така тенденція продовжиться то втрати за рік можуть сягнути 3,9 мільярда доларів", - стверджують в УКАБ.

В повідомленні також зазначається, що через введення мит знизилися внутрішні закупівельні ціни на зернові і це спричинило значне недоотримання аграріями доходу.

Експерти нагадують, що при світовій ціні в 305 доларів за тонну, в Україні сьогодні ціна 1,6 тисячі гривень за тонну або 200 доларів за тонну.

"За відсутності експортних мит і при відшкодуванні ПДВ  внутрішня ціна повинна дорівнювати як мінімум 244 доларів за тонну", - вважають вони.

За даними УКАБ, на уже експортованих 1,5 мільйона тонн зерна аграрії втратили 66 мільйонів доларів.

"Короткострокові вигоди, отримані від запровадження мита та невідшкодування ПДВ просто мізерні у порівнянні з вищезазначеними втратами від впровадження економічно необґрунтованих заходів з регулювання експорту", - наголошується в повідомленні.

"Через безвідповідальність та непрофесіоналізм державних чиновників найвищого рівня найперспективніша галузь країни, що забезпечує 20% експортних поставок з України, знаходиться в стагнації", - зазначають "укабівці".

За їх даними, експорт зерна за липень-серпень 2011 року не перевищив 1,8 мільйона тонн, тоді як у маркетинговому році 2009-2010 за два місяці було експортовано 3,85 мільйона тонн зерна при загальному урожаї зернових в 46,03 мільйона тонн. Це на 4 мільйони тонн менше від прогнозу на 2011 рік.

Раніше повідомлялося, що капіталізація 14 українських агропромислових компаній, папери яких торгуються на міжнародних фондових біржах, протягом липня-серпня 2011 року зменшилася на 1,4 мільярда доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: