Єврокомісія пропонує розкрити таємниці "Газпрому"

Четвер, 8 вересня 2011, 11:37

Єврокомісія хоче, щоб країни єврозони координували один з одним закупівельну політику і розкривали конфіденційну інформацію про умови закупівель газу у "Газпрому".

До цих пір до такого вдавалася тільки Україна під час газової війни з "Газпромом" в 2009 році, пише видання "Комерсант Україна".

Зокрема, Єврокомісія розповсюдила повідомлення під назвою "Ключ до нашої енергобезпеки за кордоном".

У ньому сказано, що, коли глобальні енергоринки нестабільні, а Європа залежить від імпортної нафти на 80%, а від газу - на 60%, її країнам необхідний новий, більш "серйозний і безкомпромісний" підхід до переговорів з постачальниками енергоресурсів.

Реклама:

Як заявив енергокомісар Європи Гюнтер Еттінгер, країни Європи повинні почати "краще координувати свої дії і робити переговори більш прозорими".

Єврокомісія пропонує, щоб країни ЄС почали надавати їй всю конфіденційну комерційну інформацію про умови імпорту енергоносіїв з країн, що не входять в єврозону.

Крім того, члени ЄС при необхідності повинні допускати представників Єврокомісії як наднаціональний орган до переговорів з постачальниками.

Подібний скоординований підхід слід застосовувати не тільки до країн-постачальників, а й до країн-транзитерів, говориться в релізі Єврокомісії.

Сама ідея координації дій у закупівлях нафти і газу ніяк не суперечить "Енергостратегії Європи до 2020 року", підкреслюється в повідомленні.

Окремо в повідомленні Єврокомісії зазначається необхідність домовитися з Азербайджаном і Туркменією про будівництво Транскаспійського газопроводу - маршруту поставок газу до Європи в обхід Росії.

За даними британської The Guardian, вчорашня ініціатива Єврокомісії стосується в першу чергу імпорту нафти з Лівії та газу з Росії.

Експорт нафти з Росії до Європи ніяк не згадується - незважаючи на серйозний обсяг цього експорту на рівні 244 мільйони тонн в 2010 році, відкритих конфліктів Росії та Європи на цю тему до цих пір не виникало.

Однак експорт російського газу до Європи залишається однією з найбільш проблемних тем.

В "Газпромі" і Міненерго повідомлення Єврокомісії коментувати відмовилися. 2011 року монополія планує поставити в Європу близько 155 мільярдів кубометрів газу, займаючи на цьому ринку близько 25%.

Але чи буде ініціатива схвалена всіма країнами ЄС, ще невідомо, відзначає джерело видання в дипломатичних колах, "тому що ряд країн активно протидіє".

Джерела The Guardian уточнюють, що проти вже виступили, наприклад, Італія і Греція, які не хочуть розкривати умови своїх закупівель енергоносіїв.

Грецька DEPA заявляла, що домоглася знижок від "Газпрому", а в італійської ENI найвигідніші в Європі умови по take or pay на рівні 65%.

Дані також навряд чи погодиться надати і Франція, яка після війни в Лівії розраховує на пріоритетний доступ до її нафтових родовищ, вважають експерти The Guardian.

Якщо ініціатива Єврокомісії все ж таки буде схвалена, мова піде про зміну одного з фундаментальних принципів роботи "Газпрому" - конфіденційності контрактних формул розрахунку ціни газу.

Сама монополія їх ніколи не розкривала, якраз щоб уникнути тиску в переговорах.

Повний текст контракту "Газпрому", включаючи всі формули і коефіцієнти розрахунку вартості газу, було оприлюднено тільки в 2009 році - під час газової війни Росії і України.

Тепер же мова йде про вільний обмін такою інформацією всередині ЄС.

Крім того, в переговорах може з'явитися третя сторона в особі чиновників Єврокомісії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!