Україна може продати газ Угорщині, Польщі та Словаччині - ЗМІ

Четвер, 8 вересня 2011, 09:41

Міністр енергетики Юрій Бойко заявив, що Україна має намір експортувати газ власного видобутку в разі, якщо "Газпром" буде наполягати на необхідності закупівлі російського газу в обсягах, що перевищують потреби України.

Бойко підкреслив, що мова не йде про реекспорт російського газу, пише "Комерсант Україна".

Можливість експорту газу, що видобувається в Україні відповідно до міжурядових угод передбачена змінами до закону "Про засади функціонування ринку природного газу", які в липні підписав президент Віктор Янукович.

Високопоставлене джерело видання в Міненерго уточнило, що мова йде про продаж газу на спотових ринках Східної Європи - в Угорщині, Польщі та Словаччини.

Реклама:

"Уже зараз ми можемо продати цей газ по 400 доларів за тисячу кубометрів, а взимку його ціна буде ще вищою", - сказав співрозмовник "видання".

За його словами, різниця між ціною газу, що поставляється в Україну і спотовою зазвичай становить 50-100 доларів за тисячу кубометрів.

"Газпром" вимагає покупки не менше 33 мільярдів кубометрів газу, тоді як Україні в 2012 році необхідно лише 25 мільярдів кубометрів. Тобто фактично країна може експортувати близько шести мільярдів кубометрів газу.

"Обсяг втрат експортної виручки "Газпрому" в цьому випадку становитиме 3-3,2 мільярда доларів", - відзначає начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн.

Росія зробила у відповідь заяву.

Радник посольства Росії в Україні, керівник групи економічної політики Олексій Урін пригрозив розірванням "харківських" угод, за якими Україна має знижку на газ у розмірі 100 доларів за тисячу кубометрів, у випадку, якщо українська сторона звернеться до суду з вимогою розірвати угоду від 19 січня 2009 року.

Раніше президент Віктор Янукович заявив про те, що матеріали для подання до суду щодо газових контрактів з Росією фактично готові.

Директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко сумнівається в реальності виконання Росією своїх погроз.

"Фактично для неї це означає виведення Чорноморського флоту з Севастополя, причому напередодні президентських виборів", - говорить він.

Більш вірогідним експерти вважають повторення в січні сценарію минулих "газових воєн".

"Ситуація розвивається, в точності як в 2006 і 2009 роках, - каже член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.- Швидше за все, що все закінчиться черговою газовою блокадою України".

Шеїн відзначає, що цього разу конфлікт знову може вирішитися появою газового посередника, який візьме на себе реекспорт газу і буде за рахунок виручених грошей компенсувати різницю в ціні з Росією.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!