"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Арбузов скине в "Родовід банк" "токсичні" активи "Києва" та Укргазбанку

Четвер, 8 вересня 2011, 09:23

НБУ визначився з долею "Родовід банку", запропонувавши парламенту зробити з нього санаційний банк, який буде повертати тільки погані борги банку "Київ" та Укргазбанку.

Як пише "Комерсант Україна", на засіданні парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики представники Нацбанку запропонували створити санаційний банк на базі націоналізованого урядом "Родовід банку".

При цьому "Родовід банк" повинен буде працювати з проблемними боргами лише двох інших націоналізованих установ - банку "Київ" та Укргазбанку.

"Родовід банк" буде купувати погані активи банків за рахунок державних коштів. Для цього будуть випущені держоблігації, які монетизує Нацбанк. "Родовід банку" буде видана обмежена ліцензія, яка дозволить продавати ці активи", - розповів народний депутат Юрій Полунєєв ПР

Реклама:

"З активами інших банків санаційна установа працювати не буде, оскільки не має для їх викупу достатньо коштів. Інакше всі комерційні банки повинні "скинутися" в капітал "Родовід банку", - додав він.

Заступник голови НБУ Ігор Соркін підтвердив виданню інформацію депутата, зазначивши, що не пропонував Кабміну випускати нові облігації для капіталізації "Родовід банку".

Слід зазначити, що ініціатива НБУ з'явилася за тиждень до остаточного виведення тимчасової адміністрації з "Родовід банку".

Згідно з останніми змінами в законодавстві, регулятор більше не може продовжувати управління цією установою.

Соркін не сумнівається, що встигне до кінця тижня погодити питання реформування "Родовід банку" з профільними відомствами.

А після того як "Родовід банк" відпрацює проблемні активи двох держбанків, його ліквідують.

Проблем з ліквідацією не виникне, оскільки майже всі чотири мільярди гривень депозитів фізосіб з нього вже давно переведені в Ощадбанк, зазначає Полунєєв. На перше липня кошти населення в "Родовід банку" становили всього 76 мільйонів гривень.

Вимогу створити "банк поганих активів" було передбачено меморандумом з МВФ ще в 2010 році.

Фонд також пропонував трансформувати в такий заклад "Родовід банк", обмеживши його в прийомі депозитів.

Але три місяці тому депутати Партії регіонів запропонували НБУ заснувати санаційний банк за кошти центробанку, хоча цей законопроект ще не вносився в парламент.

Санаційному банку належить "освоїти" значний обсяг проблемних кредитів. У банку "Київ" така заборгованість становить 2,4 мільярда гривень.

"Це кредити, які були видані до рекапіталізації банку і під які зараз повністю сформовані резерви", - заявили в прес-службі установи.

Голова правління Укргазбанку Сергій Мамедов раніше повідомляв, що загальний обсяг проблемних кредитів його банку становить близько 55% портфеля - 6,8 мільярда гривень.

Проте експерти вважають, що створення урядом санаційного банку втратило сенс.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!