"Світовий банк" рекомендує Китаю перенести виробництво в Африку

Середа, 7 вересня 2011, 20:50

"Світовий банк" вважає, що Китаю треба перенести виробництво в Африку, щоб не допустити перегріву своєї економіки.

"Ми почали переговори з керівництвом КНР і міністерствами, щоб зацікавити китайські підприємства переміщати їхні цехи в африканські країни", - заявив президент Світового банку Роберт Зеллік.

Це частина стратегії банку з надання допомоги КНР в зниженні залежності від експорту і створення стійкого зростання, пояснив Зеллік.

Про стратегію відходу від експортної орієнтованості економіки, план скоротити темпи річного зростання ВВП з 11,1% у 2006-2010 рр. до 7% в 2011-2016 роках і упор на розвиток внутрішнього попиту прем'єр Держради КНР Вень Цзябао заявив у березні 2011 року.

Реклама:

Як пишуть "Ведомости", за розрахунками Світового банку, перенесення частини робочих місць у країни Африки допоможе китайській економіці створити нові ланцюжки виробництва додаткової вартості і впоратися з дефіцитом робочої сили.

У Китаї 85 мільйонів робочих місць низької кваліфікації, в Африці - вісім-десять мільйонів, підрахували експерти СБ.

"Якщо ми для початку перенесемо п'ять мільйонів робочих місць, це дасть 50-відсоткове зростання зайнятості в Африці", - радів Зеллік.

На його думку, створення індустріальних зон Китаю в Африці не лише допоможе двом економікам, але і збалансує світове зростання.

Це і в інтересах КНР, переконаний економіст СБ Джастін Лін Іфу: "Це простимулює зростання споживчого попиту і стане новою рушійною силою світового зростання".

КНР теж побоюється втратити головну конкурентну перевагу - дешеву робочу силу, зазначає директор казахстанської Групи оцінки ризиків Досим Сатпаєв. За даними національного бюро статистики КНР, середні зарплати за п'ять років зросли удвічі, за 10 років - в чотири рази.

Китай вже давно працює в Африці, але розвиває там модель колоніального імперіалізму, зазначає Сатпаєв.

"Уряд поставив мету забезпечення енергетичної незалежності економіки і стимулює скупку сировинних родовищ".

Інтерес інвесторів КНР до Африки пов'язаний в основному із сировиною, підтверджують експерти ОЕСР.

Китай імпортує з Африки близько третини нафти, 90% кобальту.

Два роки тому КНР обійшла США за обсягом товарообороту з Африкою - 80 мільярдів доларів проти 79 мільярдів, а торік він зріс до 114 мільярдів доларів.

До 2015 року завдяки скупці ресурсів він може досягти 300 мільярдів доларів, а інвестиції КНР в Африку - 570 мільярдів доларів, прогнозує Standard Bank.

Уряди африканських країн симпатизують стратегії КНР і дають її компаніям переваги, визнає чиновник адміністрації США.

Держкапіталізм - це інструмент зростання впливу КНР на континенті, сказав заступник держсекретаря Роберт Хорматс.

Але переносити виробництво в Африку китайські підприємства навряд чи поквапляться, міркує Сатпаєв, - занадто політично нестабільний регіон: як показав приклад Лівії, контракти переглядаються слідом за зміною режимів, є більш привабливі регіони - В'єтнам, Лаос.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!