Росія погрожує розірвати "харківські" угоди та забрати знижку

Середа, 7 вересня 2011, 14:33

Росія допускає розірвання "харківських угод" у разі звернення України до суду для перегляду газових контрактів.

Про це журналістам повідомив радник посольства Росії в Україні, керівник групи економічної політики Олексій Урін, повідомляють "Українські новини".

За його словами, звернення до суду України з цього питання може мати дуже серйозні наслідки. Урін висловив сумніви в тому, що Україна досягне успіхів у перегляді контрактів.

"Але негативні наслідки можливі. Може бути розірвані харківські угоди і втрачена знижка на газ", - сказав він.

Реклама:

Урін також зазначив, що знижка, яку отримує Україна за результатами угод, дозволяє їй економити до чотирьох мільярдів доларів щорічно.

Раніше Янукович заявив про фактичну готовність матеріалів для подання до суду щодо газових контрактів з Росією.

За його словами, зараз Україна переплачує 200 доларів за кожну тисячу куб м газу, а це, як зазначає президент, п'ять-шість мільярдів доларів на рік.

Справедливою ціною на газ для України Янукович вважає ціну на газ для Німеччини мінус 70 доларів транзитного тарифу від кордону Росії до Німеччини і ще мінус 100 доларів на тис. куб. м згідно з "харківським угодами".

У квітні 2010 року в Харкові влада України та Росії домовилися продовжити перебування Чорноморського флоту Росії в Україну до 2042 року і прив'язати ціну оренди за його розташування до ціни на газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!