"Нафтогаз" заповнив газосховища і тепер готовий до війни

Середа, 7 вересня 2011, 09:35

НАК "Нафтогаз України" накопичив достатню кількість газу в підземні сховища, щоб пережити ще одну газову війну з Росією.

У Міненерго пояснили, що в тому випадку, якщо суд розірве поточний договір з Росією, з'явиться можливість вести переговори про укладення нової угоди без зайвого поспіху, пише видання "Комерсант-Україна".

У понеділок голова НАК "Нафтогаз Україна" Євген Бакулін заявив, що станом на початок вересня українська компанія накопичила в підземних сховищах близько 19,2 мільярда кубометрів природного газу.

Ці обсяги дозволять забезпечити безперебійні поставки газу в опалювальному сезоні 2011-2012 років.

Реклама:

Прем'єр-міністр Микола Азаров також заявив, що наявність газу в ПСГ дозволить Україні повністю виконати всі зобов'язання перед державами Євросоюзу щодо транспортування російського газу.

"Незважаючи на те що ми вважаємо газові контракти з Росією кабальними і невигідними, ми в повному обсязі забезпечимо транспортування газу до Європи", - підкреслив Азаров.

Джерело видання в Міненерго пояснило, що наявність газу в ПСГ дозволить Україні більш впевнено вести переговори з "Газпромом".

"Перш за все, якщо суд прислухається до наших аргументів і все-таки розірве угоду з Росією, ми зможемо достатньо спокійно вести переговори про новий договір і укладати його не похапцем", - сказав він.

"Крім того, ми хочемо затвердити на наступний рік зниження обсягів закупівлі газу до 25 мільярдів кубометрів, що також вимагає певних переговорів. З газом в ПСГ вести їх буде набагато комфортніше", - заявив співрозмовник.

Як відомо, згідно з підписаними 2009 року договорами, Україна повинна викуповувати не менше 33 мільярдів кубометрів газу в рік.

Президент Віктор Янукович заявив, що Україна вже підготувала документи, необхідні для подачі позову до арбітражного суду щодо спору з Росією у газовій сфері, пише видання.

Експерти вважають третю газову війну дуже можливою, навіть якщо суд не розірве договори НАК з "Газпромом".

Раніше народний депутат фракції "БЮТ - Батьківщина" Сергій Власенко заявив, що Україна без звернення до міжнародних судів може розірвати контракти на поставку російського газу до України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!