Українські агрохолдинги втратили 1,5 мільярда доларів

Вівторок, 6 вересня 2011, 19:48

Капіталізація 14 українських агропромислових компаній, папери яких торгуються на міжнародних фондових біржах, протягом липня-серпня 2011 року зменшилася на 1,4 мільярда доларів.

Про це йдеться у дослідженні Українського клубу аграрного бізнесу.

"Всього за два місяця було втрачено у два з половиною рази більше, ніж бюджетні витрати на підтримку підприємств агропромислового розвитку в 2010 році", - наголошують в УКАБ.

В повідомленні зазначається, що основі песимізму інвесторів - введення експортних мит на основні зернові культури та невідшкодування ПДВ при експорті зерна.

Реклама:

"Як результат, інвестиційна привабливість даної галузі та сільського господарства загалом різко знизилась, що спонукає іноземних інвесторів відмовлятися від вкладання грошей в АПК України", - вважають експерти.

За словами президента Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекса Ліссітси, зниження капіталізації лише частково пояснюється погіршенням ситуації на світових фондових ринках, адже аграрні товари на світовому ринку, на відміну від інших видів продукції, не подешевшали.

"Більше того, акції аграрних компаній інших країн світу, в першу чергу латиноамериканських, російських і навіть африканських на протязі останніх двох місяців суттєво зросли", - каже він.

Ліссітса також впевнений, що зниження капіталізації може продовжитись у випадку, якщо негативні очікування інвесторів знайдуть підтвердження у фінансових результатах роботи українських компаній.

Як зазначають в УКАБ, це може мати довготривалі негативні наслідки для сільського господарства країни, зокрема зменшення можливостей щодо залучення фінансових ресурсів,  а отже - і динаміки розвитку галузі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: