Швейцарія прив’язала свій франк до євро

Вівторок, 6 вересня 2011, 12:25

Швейцарський національний банк у вівторок оголосив про фіксування мінімального курсу швейцарського франка до євро на позначці 1,2 франка.

Центробанк пообіцяв захищати цільовий рівень з "максимальною рішучістю", якщо в цьому виникне необхідність, інформує "Інтерфакс-Україна".

Як говориться в повідомленні ШНБ, він "прагне до істотного і сталого ослаблення франка" з метою захисту стабільності швейцарської економіки.

Франк різко подешевшав як до євро, так і до долара після рішення Центробанку.

Реклама:

На 11:25 мск за євро давали 1,2022 франка - на 8,4% більше, ніж за підсумками сесії в Нью-Йорку 5 вересня, коли курс становив 1,1087 франка.

У парі з доларом франк опустився на 7,7% - з 78,71 до 84,74 сантима.

Швейцарський Центробанк оголосив про готовність скуповувати іноземні валюти в необмеженій кількості, якщо буде потрібно.

На думку керівників ШНБ, франк був значно переоцінений, що створювало ризики дефляції в економіки Швейцарії.

"Навіть на рівні 1,2 франка за євро курс швейцарського франка як і раніше дуже високий, і він повинен ослабнути з часом. ШНБ зробить подальші заходи, якщо цього вимагатиме економічний прогноз і дефляційні ризики", - наголошується в прес-релізі.

Нагадаємо, влада Швейцарії вже кілька місяців веде боротьбу зі зміцненням національної валюти - Швейцарський національний банк кілька разів підвищував обсяг коштів, які можуть перебувати на безстрокових депозитах банків в Центробанку.

Але ці заходи не дали очікуваних результатів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: