Президент хоче платити за газ, як європейці, і мінус 100 доларів "харківської" знижки

Вівторок, 6 вересня 2011, 09:23

Президент Віктор Янукович вважає, що Україна повинна платити "нормальну" європейську ціну за газ та мінус 100 доларів з кожної тисячі кубометрів, що перебачено "харківськими" угодами.

Про це повідомив президент Віктор Янукович в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", даному в суботу й опублікованому у вівторок.

"У цьому випадку у нас буде нормальна європейська ціна на газ, а вже на цю ціну діють харківські угоди, то є ще мінус 100 доларів", - заявив президент.

Глава держави додав, що "харківські" угоди залишаються вигідними для України, "і ми свідомо пішли на їх укладення".

Реклама:

"Але я можу повідомити, що в Харкові ми домовлялися не зупинятися на тих угодах. Ми тоді домовилися повністю переглянути контракти і перейти на нові взаємини в газовій сфері", - підкреслив Янукович.

"Але потім пішли півтора роки обіцянок - "так-так-так, ми подивимося, обов'язково переглянемо", і в підсумку на сьогодні все залишилося на рівні "так-так-так", - наголосив президент.

Янукович упевнений, що ціна для України некоректна.

"Умови виписані ніби для ворога. Ці контракти дискредитують стратегічний рівень наших взаємин... У нас сьогодні нормальне стратегічне партнерство", - резюмував президент.

Він додав, що Україна наполягає на формуванні справедливої ціни на російський газ для неї - це ціна для Німеччини мінус 70 доларів.

"Зараз ідеться винятково про повернення до справедливої ціни - це ціна для Німеччини мінус $70 транзитного тарифу від кордону Росії до Німеччини", - сказав він.

Янукович підкреслив: "Формула ціни 2009 року - сумнівна, вона, м'яко кажучи, спірна, ми не можемо з нею погодитися".

"Якщо подивитися на реальні ціни, наприклад у Німеччині, то ми платимо приблизно на 200 більше. І ми б хотіли розуміти, за що нас карають!", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!