Янукович: Матеріали для подачі до суду на Росію ми фактично оформили

Вівторок, 6 вересня 2011, 09:01

Україна фактично оформила матеріали для подачі в міжнародний арбітраж для розв'язання газової суперечки з Росією щодо умов постачання газу.

Про це повідомив президент Віктор Янукович в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", даному в суботу й опублікованому у вівторок.

"Позиція Росії для нас категорично неприйнятна, і, якщо вона не зміниться, ми підемо в Міжнародний арбітраж. Є система міжнародних судів - це й Стокгольмський суд, і Міжнародний арбітраж у Гаазі. Так, суд - це надзвичайний захід, але ви ж бачите, за півтора роки (переговорів) ми не зрушили з місця", - заявив він.

"Матеріали для подачі до суду ми фактично оформили. Ми абсолютно впевнені у тому, що міжнародні договори порушені", - повідомив президент.

Янукович підкреслив: "Формула ціни 2009 року - сумнівна, вона, м'яко кажучи, спірна, ми не можемо з нею погодитися".

"Якщо подивитися на реальні ціни, наприклад у Німеччині, то ми платимо приблизно на 200 доларів більше. І ми б хотіли розуміти, за що нас карають!", - сказав він.

"А транзитний тариф у Німеччині у двічі вищий, ніж в Україні. Чому? Для нас ця переплата - а ми вважаємо, що переплачуємо, - становить 5-6 мільярда доларів щорічно. А за 10 років контракту - 60 мільярдів доларів! Якщо дивитися в контексті щорічного бюджету країни - це приблизно 20%", - зазначив президент.

"Тобто з кожної бюджетної гривні 20 копійок іде на сплату за газ. І це в той час, коли в країні проводяться непрості реформи. Ці гроші могли б піти на соціальні виплати населенню: лікарям, учителям, яким зараз і так несолодко", - підкреслив він.

За словами Януковича, "це несправедливо, і до того ж економіка не може довго витримувати таку ціну".

"Про які додаткові поступки Росії можна говорити в таких умовах? Зараз ідеться винятково про повернення до справедливої ціни - це ціна для Німеччини мінус 70 доларів транзитного тарифу від кордону Росії до Німеччини", - сказав президент.

Янукович дав зрозуміти, що подальші переговори з Росією майже не мають сенсу: "Ми вже півтора роки ведемо переговори на цю тему й платимо день у день, місяць за місяцем за наявними контрактами. Півтора роки переговорів не увінчалися успіхом - так колись же їх потрібно закінчувати!".

За словами президента, "рішення (про подачу позову в арбітраж) потрібно було ухвалювати вже давно".

"Україна страждає, ми платимо гроші Росії. І ми не говоримо про те, що зі зверненням до суду ми припиняємо платити", - підкреслив при цьому Янукович.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!