Сезонні харчі "збили" ціни. Восени буде ціновий стрибок?

Понеділок, 5 вересня 2011, 10:17

В Україні почали знижуватися споживчі ціни.

Про це заявив керівник групи радників голови Національного банку Валерій Литвицький. За його даними, у липні вони знизилися на 1,3%.

Натомість інші експерти зазначають, що подешевшали тільки окремі групи товарів і це заслуга сезонного чинника. А восени може бути черговий ціновий стрибок.

Торік у липні зафіксували зниження споживчих цін в Україні на 0,2%. Потім протягом року ціни йшли вгору, повідомляє "Радіо свобода".

Реклама:

Зафіксоване у липні 2011 року зниження на 1,3% є одним із найзначніших за десятиліття. Таке зниження цін передусім стосується овочів та фруктів.

Керівник групи радників голови НБУ переконує, що нинішня цінова ситуація не є випадковістю.

Крім сезонного зниження цін, особливо на продовольчому ринку, далося взнаки зниження бюджетного дефіциту і розсудлива монетарна політика Нацбанку та уряду.

При цьому депозити фізичних осіб у гривні збільшилися у липні на 1,7% проти піввідсотка у травні та півтора відсотка у черні.

Головним завданням урядової політики є продовження зниження інфляції, наголошує Литвицький.

До кінця 2011 року інфляція може втриматися на рівні 9%, передбачених у держбюджеті України.

Таким є прогноз Литвицького. Говорячи про позитивні, на його думку, тенденції в економіці, він закликає уряд не допустити стрибка цін на паливо у вересні.

Водночас варто збалансувати пропозицію і попит щодо деяких продовольчих товарів.

Економіст, колишній віце-прем'єр-міністр України Володимир Лановий визнає, що один місяць стосовно динаміки цін міг бути більш-менш нормальним.

Але загалом про поліпшення економічного стану в Україні говорити зараз не доводиться.

"Можливо, ціни знизилися щодо певної групи продовольчих товарів через сезонні обставини. Ми знаємо, що взагалі у вересні-жовтні фіксують вищі темпи щорічної інфляції. І у грудні - теж високі темпи. До того ж, оскільки пенсію від початку року не підвищують, то у тринадцяти мільйонів осіб знижується рівень життя", - підкреслює Лановий.

Тим часом фахівці зазначають, що лише за серпень свинина в Україні подорожчала на кілька гривень за кілограм.

Слідом за нею дорожчають курятина і яловичина. Експерт Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Гагалюк прогнозує: восени свинина подорожчає ще на 5-7%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!