"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Обама оголосить про стимулювання економіки США

Понеділок, 5 вересня 2011, 09:47

Президент США Барак Обама, виступаючи в четвер перед обома платами Конгресу, як очікується, представить заходи щодо стимулювання економічного зростання і ринку праці в США.

Обама може запропонувати продовження ще на рік податкових пільг при створенні компаніями нових робочих місць; програму громадських робіт з ремонту доріг, шкіл, аеропортів; ініціативи з підтримки ринку житла, повідомляють американські ЗМІ, передає "Інтерфакс".

Демократи можуть запропонувати включити завдання зі створення робочих заходів також в число пріоритетів міжпартійної комісії, яка готуватиме пропозиції щодо зниження бюджетного дефіциту.

Про необхідність більш рішучих кроків з боку адміністрації натякає і американський ЦБ.

Реклама:

Глава Федерального резерву Бен Бернанке в своєму останньому виступі говорив, що ЦБ поодинці не зможе допомогти економічному зростанню в країні.

"У довгостроковій перспективі основна частина економічних заходів, здатних підтримати здоровий економічний підйом, знаходиться поза компетенцією центрального банку", - сказав він.

У той же час можливості адміністрації у сфері бюджетних заходів сильно обмежені критикою з боку республіканців, які наполягають на скороченні бюджетних витрат і зниження рівня дефіциту бюджету.

У серпні 2011 року уряд і Конгрес прийшли до угоди про скорочення бюджетного дефіциту США на загальну суму приблизно на 2,4 трильйона доларів за 10 років.

З іншого боку, наближення дати президентських виборів підвищує для Обами необхідність більш активних дій, тому що ще жоден чинний президент з часів Франкліна Рузвельта не домагався переобрання при такому високому рівні безробіття, як зараз в США.

Білий дім вважає, що безробіття в 2011 році залишиться на рівні 9,1% і незначно знизиться в 2012 році - до 9%.

Прогнозується зниження темпів зростання ВВП США в 2011 році до 1,7% у річному вирахуванні - у лютому 2011 року уряд США очікував уповільнення темпів росту тільки до 2,7%.

Темпи зростання економіки країни відновляться в 2012 році, досягнувши 2,6%.

На думку Бернанке, зростання повинно бути 5% протягом року, щоб знизити рівень безробіття в США на один процентний пункт.

Глава Федерального резерву також виступить у четвер, і це може пролити світло на те, які заходи, зі свого боку, буде готовий зробити для підтримки економіки американський ЦБ.

Як стало відомо в п'ятницю, число робочих місць в економіці США не змінилося в серпні в порівнянні з попереднім місяцем. Це найгірший показник з вересня 2010 року і значно гірше очікувань ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!