Уряд хоче звільнити виробників сільгосптехніки від імпортних мит

Понеділок, 5 вересня 2011, 09:22

Перший віце-прем'єр Андрій Клюєв доручив розробити законопроект про звільнення вітчизняних виробників сільгосптехніки від сплати ввізного мита на обладнання.

Проект закону про скасування імпортного мита на обладнання і технології для українських машинобудівних компаній до 15 вересня має розробити Міністерство економічного розвитку і торгівлі, пише "Комерсант Україна".

На його думку, це допоможе виробникам провести модернізацію. "Україна є аграрною країною і має всі шанси стати сильним гравцем на ринку сільськогосподарської техніки", - заявив він.

Крім підтримки вітчизняних виробників, Кабмін має намір ввести обмеження для імпорту продукції закордонних компаній.

Реклама:

У Держагентстві з управління державними корпоративними правами та майном в п'ятницю запропонували ввести мито на імпорт складної сільськогосподарської техніки старше трьох років на рівні не менше 35% від її митної вартості.

Відповідна норма передбачена в проекті держпрограми розвитку сільгоспмашинобудування на період до 2016 року.

В цілому проект програми пропонує щорічно направляти на підтримку вітчизняної галузі сільгоспмашинобудування не менше 1% від загального обсягу видатків держбюджету.

Зокрема, на закупівлю вітчизняної техніки на умовах лізингу з держбюджету пропонується щорічно виділяти не менше одного мільярда гривень, з яких 500 мільйонів гривень - на закупівлю зернозбиральних комбайнів.

Також не менше одного мільярда гривень пропонується виділяти сільгоспвиробникам на часткову компенсацію покупки вітчизняної сільгосптехніки, а також на залучення кредитів для оновлення парку.

В Україні найбільшими виробниками сільськогосподарської техніки є Харківський тракторний завод, Херсонський машинобудівний завод, "Одессільмаш", Миколаївський, Уманський і Ніжинський заводи сільгоспмашинобудування, а також завод "Червона зірка".

На їх частку припадає близько 90% вітчизняного випуску сільгосптехніки.

Ставки мит зараз невисокі - від 3% до 5% митної вартості обладнання, відзначає гендиректор аграрної компанії Landkom International Віталій Скоцик.

"Вітчизняне виробництво безнадійно застаріло, і вкладати гроші в його модернізацію, в принципі, безглуздо. Крім того, для модернізації компаніям потрібні значні кошти. А скасування мит не дасть компаніям достатніх для цього ресурсів", - упевнений менеджер.

За його словами, великі приватні компанії не замовляють техніку в українських виробників.

"Комбайн від світового виробника збирає в 4-5 разів більше пшениці, ніж вітчизняний", - говорить Скоцик.

Єдиною перевагою вітчизняної техніки він називає низьку вартість, тому її замовляють держструктури і невеликі господарства.

Втім, скасування мита може залучити світових виробників сільгосптехніки.

"Це хороша можливість налагодити в Україні великовузлове складання збиральних машин зі світовим ім'ям", - вважає директор консалтингової компанії "ПроАгро" Микола Верницький.

За його словами, саме спрощення податкової політики свого часу стало стимулом для виходу в Росію американської John Deere, яка відкрила там завод.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!