"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Страхи Євросоюзу щодо поглиблення боргової кризи зростають

Неділя, 4 вересня 2011, 19:39

Побоювання з приводу поглиблення боргової кризи в ЄС знову виросли після призупинення переговорів про виділення Греції чергової порції фінансової допомоги.

Як пише The Wall Street Journal, місія Міжнародного валютного фонду, ЄЦБ і Євросоюзу покинула в п'ятницю Афіни, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

Переговори, йдеться у поширеному місією повідомленні, поновляться тепер в середині вересня. За цей час уряд Греції повинен буде завершити "технічну роботу" з бюджетом на 2012 рік і програмою структурних реформ.

За даними, у сторін виникли розбіжності щодо того, яким чином можна вирішити проблеми, що виникли через нове збільшення "діри" в грецькому бюджеті.

"Грецька сторона наполягає, що невиконання цілей є наслідком рецесії ."Трійка" згодна з тим, що це зіграло свою роль, проте грецька сторона по суті не виконує взяті на себе зобов'язання, і необхідні нові заходи для поповнення втрат", - сказало виданню інформоване джерело.

Реклама:

Співрозмовник Financial Times сказав, що недобір доходів тільки на чверть пов'язаний з поглибленням спаду в економіці, а в основній своїй частині є наслідком невиконання урядом економічної програми.

Поки сторонам не вдалося подолати розбіжності у цьому питанні.

Грецький уряд, пишуть газети, прогнозує дефіцит бюджету в 2011 році в розмірі 8,1-8,3% ВВП проти обіцяних 7,6%. Експерти "трійки" очікують ще більш високого показника - 8,8% і тому наполягають на нових скорочення держвидатків.

Міністр фінансів Греції Євангелос Венізелос заявив у п'ятницю журналістам, що переговори не перервані.

У той же час він сказав, що Афіни не повинні робити нових кроків, які можуть призвести до поглиблення рецесії. Цього року він прогнозує скорочення ВВП країни на 5%.

Раніше очікувалося, що на початку нинішнього тижня переговори в Афінах успішно завершаться, що відкриє дорогу до виділення Греції кредитного траншу в 8 мільярдів євро.

Проблема з невиконанням Грецією погодженої з кредиторами програми посилюється зростаючим небажанням ряду країн ЄС виділяти новий, другий за рахунком кредит Греції, без якого вона навряд чи зможе уникнути дефолту в 2012 році.

Незабаром парламенти країн єврозони проголосують за схвалення другого пакету допомоги Греції.

Окрім цього, у суботу глава Європейського ЦБ Жан-Клод Тріше закликав Рим прискорити прийняття програми скорочення бюджетного дефіциту, щоб розвіяти сумніви ринку в кредитоспроможності країни.

Програма, обіцяна ще два місяці назад, до цих пір не схвалена в парламенті Італії, з неї випав ряд ключових економічних заходів щодо зниження держвитрат. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: