Україна кличе західні компанії, росіяни нервують

П'ятниця, 30 вересня 2011, 15:03

Україна, котра має на меті знизити залежність від імпорту з Росії газу і нафти, запросила великі нафтогазові компанії Євросоюзу і США до пошуку вуглеводнів на своїй території, включаючи шельф Чорного та Азовського морів.

"Нафтогаз", скориставшись майданчиком міжнародної енергетичної конференції, що проходила в Києві, в останні кілька днів підписав угоди про співробітництво з американськими компаніями ExxonMobile, Halliburton, французькою Total та італійською ENI.

На початку поточного тижня керівництво Нафтогазу злітало до німецького Гамбурга, де був підписаний меморандум про співпрацю з енергокомпанією RWE, а на початку вересня було підписало угоду про спільну діяльність з Royal Dutch Shell, яка оголосила про намір інвестувати в українські проекти з видобутку нетрадиційного газу близько 800 мільйонів доларів.

Умови цих домовленостей не розголошуються, передає Reuters.

Реклама:

Запаси сланцевого газу на території України поки знаходяться на стадії вивчення.

За попередніми оцінками експертів вони можуть становити від 1,2 до 30 трильйонів кубометрів. Запаси вуглеводнів на морському шельфі також ще підлягають оцінці.

В кінці серпня міністр палива і енергетики Юрій Бойко заявив, що країна має на меті до 2017 року збільшити видобуток газу до 27 мільярдів кубометрів з нинішнього рівня в 20 мільярдів, що в умовах розширення використання енергозберігаючих технологій дозволить значно скоротити імпорт палива з Росії.

За його словами, через п'ять років обсяг закупівель російського газу Україною має скоротитися до 12 мільярдів кубометрів з близько 34 мільярдів в 2011 році.

Бойко сказав, що країна має намір розширити видобуток газу як на шельфі Чорного моря, для чого придбала одну бурову платформу і проводить тендер на покупку наступної, так і розвивати видобуток сланцевого газу.

Україна тривалий час є одним з найбільших імпортерів російського газу. У першій половині 2011 року країна купила у "Газпрому" близько 27 мільярдів кубометрів палива, але планує знизити закупівлі в другій половині року, коли ціна зросте на третину.

Відповідно до умов 10-річного контракту між "Нафтогазом" та російським "Газпромом", ціна на імпортний газ переглядається щоквартально, виходячи з вартості нафтової корзини.

У випадку, якщо ціна нафтового кошика зростає, то з лагом у дев'ять місяців росте і ціна на газ для України.

За вісім місяців 2011 року Україна скоротила видобуток нафти в річному вираженні на 5,3 відсотка до 1,630 мільйона тонн, а видобуток природного газу знизився на 0,9 відсотка до 12,7 мільярда кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!