"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Швейцарці – найбагатша нація світу

П'ятниця, 30 вересня 2011, 11:34

Жителі Швейцарії визнані найощадливішими та найбагатшими в світі.

За даними найбільшого в Європі страхового концерну Allianz, розмір грошових заощаджень і внесків швейцарців за 2010 рік зріс до 1,574 трильйона євро, тобто на кожного жителя країни припадало близько 207 тисяч євро.

Це найбільший розмір заощаджень на душу населення, зареєстрований в світі, пише "Дело".

Для порівняння, в США, які йдуть під номером два в рейтингу компанії, на кожну людину припадає тільки 111 тисяч євро.

Реклама:

У Швейцарії тільки десята частина населення 2010 року взагалі не робила внесків і заощаджень. Для порівняння, у Греції частка таких жителів становила 40%.

Втім, у цієї медалі є й зворотний бік, про яку не сказано в доповіді компанії: багатство в Швейцарії розподілено нерівномірно і реальний розмір заощаджень швейцарців менше, ніж було заявлено, зазначає видання.

Так, за даними Allianz, капітал 40 тисяч чоловік, що проживають в Швейцарії, становить більше восьми мільярдів євро, в той час як капітал підприємця Ернесто Бертареллі теж становить таку ж суму.

За даними швейцарського банку Credit Suisse, більше ніж половина швейцарського майна перебуває в руках у 1% населення країни.

Втім, за статистикою, звичайний швейцарець значно багатшими, ніж люди в середньому по світу. Так, 2010 року кожен швейцарець став багатшим на 1,4%, у той час як збільшення в цілому по Європі склало 3,1%.

Лідерство Швейцарії забезпечується в тому числі і пенсійними заощадженнями швейцарців - пенсійні фонди керують капіталом в 455 мільярдів євро, однієї третиною всього багатства країни.

За Швейцарією і США в списку найбагатших країн світу, складеному Allianz, ідуть Японія, Данія і Нідерланди.

Лідером за обсягом заощаджень, що зберігаються в банках, стала Бельгія.

За підсумками 2010 року сумарні статки бельгійців, що зберігалося в банках, перевищили 900 мільярдів євро. У середньому на одного бельгійця припадає сума в 85 тисяч євро, свідчать результати дослідження компанії Roland Berger Strategy Consultants.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!